16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFost preşedinte al Comisiei Europene: Moneda euro era sortită eşecului de la...

Fost preşedinte al Comisiei Europene: Moneda euro era sortită eşecului de la început

Moneda euro era sortită eşecului încă de la început din cauza erorilor făcute la crearea ei, iar în faţa actualei crize a datoriei, responsabilii europeni fac ‘prea puţin şi prea târziu’ pentru rezolvarea problemelor, consideră fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, unul din principalii arhitecţi ai monedei unice, potrivit Agerpres.

Într-un interviu apărut sâmbătă în cotidianul britanic Daily Telegraph, Jacques Delors (86 ani), care a condus Comisia Europeană în perioada 1985-1994, apreciază că actuala criză a fost generată de ‘o greşeală de execuţie’ din partea responsabililor politici care au supervizat primii moneda unică, deoarece ei au ignorat slăbiciunile şi dezechilibrele fundamentale ale economiilor statelor membre.

‘Miniştrii de finanţe (de la acea vreme) nu doreau să vadă nimic dezagreabil şi cu care ar fi fost obligaţi să se confrunte’, declară Delors pentru ziarul britanic. ‘Fiecare trebuie acum să-şi examineze conştiinţa’, adaugă el.

În ceea ce priveşte problemele actuale ale zonei euro, Jacques Delors consideră că acestea sunt consecinţa ‘unei combinaţii între obstinaţia viziunii germane de control monetar şi absenţa unei viziuni clare din partea altor ţări’.

Dar acum, chiar şi Germania va trebui să lupte, întrucât ‘pieţele sunt pieţe şi acestea sunt minate de incertitudine’, continuă Delors în interviul menţionat, în timp ce cancelarul german Angela Merkel accentua vineri, cu câteva zile înaintea summitului european din 8-9 decembrie, intenţia sa de a modifica tratatele europene pentru reformarea zonei euro într-o adevărată uniune bugetară.

În ceea ce-i priveşte pe britanici, întrucât nu fac parte din zona euro, ei nu ‘împart povara’, dar, totuşi, sunt ‘cel puţin la fel de afectaţi ca şi liderii europeni de această criză’, mai declară Jacques Delors în interviu pentru Daily Telegraph.

Cele mai citite

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...

Bistrița: Un traficant de droguri este acuzat că a violat o minoră

La data de 16 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă