12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFolclor: Călători pe „Drumul lui Leşe“

Folclor: Călători pe „Drumul lui Leşe“

Grigore Leşe a revenit la TVR şi vă invită să porniţi, din nou, pe „Drumul lui Leşe“. Emisiunea este o inedită călătorie de descoperire a acelor locuri unde tradiţia înseamnă continuitate, identitate, neam, a locurilor unde lumea mai trăieşte dimensiunea magică a vieţii.

Pentru acest nou sezon, Grigore Leşe a pregătit douăsprezece poveşti, din tot atâtea comunităţi, pe care le veţi urmări de-a lungul a douăsprezece duminici.

În ediţia de ieri, pe „Drumul lui Leşe“ au păşit femeile din Drăguş, femei care ştiu povesti şi culege plante de leac, femei înţelepte care prin horile lor duc mai departe imaginea comunităţii lor.

Dincolo de poveşti şi legende, femeile din Drăguş ne duc cu gândul la moaşele de neam care şi-au transmis înțelepciunea femeilor din satul românesc. Este vorba de „Babele“, strămoașele noastre mitice, femei iniţiate în practicile divinatorii, depozitare ale înţelepciunii pământului. Cunoscătoare ale plantelor de leac, ale cântecelor rituale, ele au fost un fel de şamani ai comunităţilor străvechi, matriarhale. Reprezentările lor au rămas în Munţii Bucegi, ai Buzăului şi ai Maramureşului, pietre sacre ce veghează hotarul anotimpurilor.

„Drumul lui Leşe“ este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Grigore Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotrivă gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor.

Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reală cu cea virtuală, „Drumul lui Leşe“ încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă