1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialFocar de hepatită la Harghita, într-o comunitate de romi

Focar de hepatită la Harghita, într-o comunitate de romi

11 copii sunt suspecți de infectare cu hepatită virală de tip A, într-o comunitate de romi din Harghita, 

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat, miercuri, că un focar de hepatită acută virală de tip A se înregistrează într-o comunitate dintr-un cartier periferic al municipiului Cristuru Secuiesc, din judeţul Harghita.

Conform sursei citate, până acum au fost înregistrate 11 cazuri, boala fiind confirmată la opt copii de grădiniţă şi elevi, alţi trei copii, suspectaţi că ar fi contactat boala, fiind internaţi la secţia Infecţioase a Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc.

Tar Gyongyi a mai spus că un prim caz de îmbolnăvire a fost înregistrat în luna septembrie, însă focarul a fost identificat doar după ce numărul cazurilor a crescut.

"Noi am observat că în zona Cristurului s-ar concentra şi există pericol să se formeze un focar. Ne-am deplasat, astăzi (miercuri – n.r.), am făcut anchetă şi am constatat că focarul a apărut într-o comunitate de romi. O parte dintre copii sunt internaţi la secţia Infecţioase din Odorheiu Secuiesc, iar altă parte s-au externat, după ce s-au vindecat", a afirmat directorul DSP Harghita, fără a preciza câţi copii sunt internaţi în spital.

Potrivit acesteia, copiii bolnavi locuiesc pe aceeaşi stradă, în case alăturate, zilnic se joacă împreună, atât pe stradă, cât şi la şcoala şi la grădiniţa cu program prelungit pe care le frecventează, motivul apariţiei focarului fiind "evident, nerespectarea igienei personale".

"Cei care mai sunt la spital sunt în grija medicilor infecţionişti. Suspecţii rămân internaţi până la clarificarea diagnosticului. În familiile unde este deja un caz, de obicei şi ceilalalţi copii sunt infectaţi şi în cel mai fericit caz, unii au trecut printr-o forma asimptomatică a bolii şi s-au imunizat. Toată comunitatea este sub supraveghere epidemiologică şi a medicului de familie", a mai spus dr. Tar Gyongyi.

Întrucât în grădiniţa frecventată de câţiva dintre copiii diagnosticaţi cu hepatită A mai există o grupă de copii maghiari – niciunul dintre aceştia nefiind bolnav până în prezent -, DSP a trimis medicului de familie dozele necesare de vaccin, toţi cei care au intrat în contact cu copiii bolnavi urmând să fie vaccinaţi profilactic. În clădirea în care se află grădiniţa funcţionează şi şcoala în care au fost descoperite cazuri de hepatită A, fiind luate aceleaşi măsuri profilactice.

De asemenea, medicii epidemiologi au instruit, miercuri, mediatorul care are în grijă comunitatea de romi, acesta primind instrucţiuni speciale pentru astfel de cazuri.

Totodată, s-a făcut igienizarea şi dezinfecţia focarului.

Cele mai citite
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...
00:01:46

Cum se pregătește echipa de eliminare a bombelor de la Paris pentru Jocurile Olimpice

Echipa de eliminare a bombelor poliției din Paris se așteaptă ca Jocurile Olimpice din 2024 să fie o „provocare considerabilă”. Reuters are o imagine...

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă