4 C
Bucharest
Wednesday, 29 November 2023
HomeSpecialFMI recomandă României restructurarea masivă a companiilor de stat

FMI recomandă României restructurarea masivă a companiilor de stat

Fondul Monetar Internațional recomandă autorităților din România să adopte cât mai rapid o legislație pentru îmbunătățirea guvernanței corporative în companiile de stat, precum și stabilirea unei liste cu potențiale listări la bursă sau privatizări, a declarat șeful misiunii FMI în România, Reza Baqir, citat de Agerpres.

Reza Baqir a făcut aceste precizări luni, la finalul misiunii sale în România.

“Misiunea recomandă adoptarea și implementarea rapidă a legislației pentru îmbunătățirea guvernanței corporative la companiile de stat. De asemenea, recomandăm restructurarea masivă a companiilor de stat aflate într-o situație financiară îngrozitoare și stabilirea unei liste de potențiale companii care pot fi listate la bursă sau privatizate”, a explicat reprezentantul FMI, într-o conferință de presă.

Potrivit sursei citate, aceste reforme vor ajuta la îmbunătățirea managementului profesionist în aceste companii, la alocarea mai eficientă a resurselor, la creșterea profitabilității, la transferuri mai mici de bani dinspre buget și la limitarea datoriilor statului.

În plus, reprezentanții misiunii au apreciat eforturile autorităților în lupta împotriva corupției și le încurajează să continue în același ritm.

“Îmbunătățirea guvernanței și lupta împotriva corupției nu sunt doar chestiuni economico-sociale cheie, ci sunt cruciale și din perspectivă macroeconomică. Reducerea corupției va ajuta la combaterea evaziunii fiscale și va reduce pierderile din banii contribuabililor. De asemenea, va ajuta la îmbunătățirea mediului de afaceri și va duce la atragerea investitorilor străini”, a adăugat oficialul FMI.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Peste 3000 de dealeri auto îi cer lui Joe Biden să oprească inițiativa privind vehiculele electrice

O coaliție formată din peste 3.000 de dealeri auto din SUA îi cere președintelui Joe Biden, printr-o scrisoare deschisă, să stopeze inițiativa considerată agresivă...

Îngrijorări tot mai mari legate de Papa Francisc care nu mai merge la COP28 privind clima de la Dubai

Papa Francisc și-a anulat călătoria planificată la reuniunea COP28 privind clima de la Dubai din cauza efectelor gripei și a unei inflamații pulmonare, a...

Cătălin Predoiu: mulțumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat...
Ultima oră
Pe aceeași temă