Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a declarat luni că intenţionează să retrogradeze nota atribuită datoriilor Statelor Unite, modificând perspectiva de la „stabilă” la „negativă”, transmite Agerpres.
Dacă agenţia a confirmat nota, cea mai bună posibilă la „AAA”, ea şi-a exprimat „tot mai puţină încredere” în posibilitatea de a vedea luate „măsurile bugetare necesare pentru a aduce finanţele publice ale Statelor Unite pe o cale viabilă”.
O comisie specială creată în vară în Congresul SUA cu mandatul de a găsi, până în decembrie, măsuri de reducere a deficitului bugetar şi datoriei publice la care să subscrie ambele partide dominante, cel Republican şi cel Democrat, a anunţat săptămâna trecută că negocierile s-au încheiat fără rezultat, politicienii eşuând toate încercările de a ajunge la un consens pe probleme esenţiale pentru ordonarea finanţelor publice ale Statelor Unite.
„Perspectiva negativă reflectă scăderea nivelului de încredere a Fitch că vor fi aprobate la timp măsurile fiscale necesare pentru a aduce finanţele publice ale SUA pe o direcţie sustenabilă şi pentru a asigura ratingul suveran AAA”, se arată într-un comunicat al agenţiei.
Eşecul aşa-numitei „supercomisii”, formată din şase democraţi şi şase republicani, a declanşat tăieri automate ale cheltuielilor publice de 1.200 miliarde de dolari pentru următorii zece ani, care vor afecta atât programe guvernamentale derulate pe plan intern, cât şi investiţiile de natură militară.
Standard & Poor’s (S&P) a redus la începutul lunii august în premieră ratingul SUA de la AAA la AA+, acuzând divergenţele politice de la Washington care împiedică adoptarea unor măsuri concrete de reducere a deficitului bugetar şi datoriei publice. S&P a menţinut perspectiva negativă atribuită ratingului Statelor Unite.
Moody’s a atribuit perspectivă negativă ratingului SUA pe 2 august, însă a reconfirmat ratingul de top Aaa.
S&P şi Moody’s au anunţat la începutul săptămânii trecute că eşecul „supercomisiei” nu va avea un impact imediat asupra ratingului SUA.
Moody’s a avertizat însă miercuri Washingtonul că ratingul ar putea fi în pericol dacă Congresul va „da înapoi” de la tăierile automate de 1.200 miliarde de dolari, care vor începe să-şi facă efectul din 2013, pe o perioadă de 10 ani.