20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialFilmul lui Leonardo Di Caprio ingrijoreaza autoritatile

Filmul lui Leonardo Di Caprio ingrijoreaza autoritatile

Noul film al lui Leonardo DiCaprio “Blood Diamond” (“Diamant insangerat”), al carui scenariu este bazat pe traficul cu diamante din Africa folosit in scopul finantarii conflictelor militare, a ingrijorat autoritatile americane intrucat dezinformeaza opinia publica cu privire la traficul de diamante, activitate ce a fost stopata cu succes in urma eforturilor comunitatii internationale, potrivit Associated Press.
Filmul urmeaza sa fie lansat in cinematografele americane vineri. Actiunea se desfasoara pe fundalul brutalului razboi civil din Sierra Leone de la sfarsitul anilor '90.
Mai multi oficiali ai Departamentului de Stat american au precizat ca acest razboi s-a petrecut inaintea intrarii in vigoare a unei initiative internationale privind controlarea comertului cu diamante cunoscuta sub numele de Procesul Kimberley, initiativa care ii obliga pe cei implicati in acest comert sa justifice originea diamantelor ce sunt vandute.
“Consideram ca filmul prezinta o imagine veridica din punct de vedere istoric asupra industriei diamantelor”, a comentat Paul Simons, adjunct al secretarului de stat american Condoleezza Rice. Totusi, mai adauga el, “adoptarea initiativei Kimberley Process a schimbat in mod fundamental regulile dupa care se desfasoara acest comert”, adaugand ca doreste sa evite formarea unei opinii eronate privind situatia actuala a comertului cu diamante din Africa.
“Un lucru este clar: diamantele insangerate sunt inca vandute, iar clientii magazinelor de bijuterii nu pot fi sub nici o forma asigurati ca nu platesc indirect pentru arme”, a comentat Charmian Gooch, directorul executiv al Global Witness, o grupare care militeaza pentru apararea drepturilor omului.

Cele mai citite

Ministrul german al economiei Robert Habeck susține strategia de a investi în combinate siderurgice

Ministrul german al economiei Robert Habeck a justificat miliardele de euro investite de ţara sa în fabrici de oţel verde prin nevoia de a...

Achiziția avioanelor F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică pe 50 de ani

Achiziția avioanelor militare F-35 ar crea locuri de muncă și ar accelera dezvoltarea tehnologică a României pentru următorii 50 de ani, afirmă un comunicat...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...
Ultima oră
Pe aceeași temă