20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFestivalul dedicat pianistei Clara Haskil, la a doua ediţie

Festivalul dedicat pianistei Clara Haskil, la a doua ediţie

Cea de a doua ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil, dedicat genialei pianiste de origine română, va debuta luni, 26 octombrie, la Sibiu. Timp de o săptămână, până pe 2 octombrie, pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii din oraş vor urca artiști precum Alexander Schimpf, pianist german, câștigătorul din în 2011 al Concursului Internațional de Pian din Cleveland, Cristian Budu, pianist român stabilit în Brazilia, ultimul laureat al Concursului Internațional Clara Haskil care are loc în Elveţia, Mauro Lo Conte, pianist de origine italiană, unul dintre cele mai bine cotate nume ale scenei internaționale contemporane, Volodymyr Lavrynenko, pianist ucrainean, sau Ștefan Tarara, recompensat cu premiul I al Concursului Internațional George Enescu ediția 2014.

Artiștilor de talie internațională li se vor alătura Orchestra Simfonică București și dirijorul Tiberiu Soare.  “Ne-am dorit ca această ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil să ne aproprie și mai mult de memoria și de personalitatea acestei pianiste de geniu”, a declarat Alina Azario, inițiatorul și directorul artistic al festivalului.

Actrița Maia Morgenstern va recita, într-un spectacol lectură ce va avea loc în ultima seară a festivalului, pe 2 noiembrie, pasaje din corespondența dintre Clara Haskil și Dinu Lipatti, fundalul sonor fiind asigurat chiar de pianista Alina Azario. “E un moment de mare emoție pentru mine, am început să o descopăr pe această pianistă de origine română când Societatea Română de Radiodifuziune mi-a propus un scenariu de teatru radiofionic tocmai pe baza acestor scrisori”, a precizat Maia Morgenstern.

Inițiat de Asociația Clara Haskil România, festivalul ce are loc la Sibiu reprezintă primul proiect de talie internaționață din țară ce onorează memoria exepționalei pianiste de origine română, figură importantă a muzicii clasice din secolul al XX-lea. „Când mă gândesc la Festivalul Clara Haskil, îmi amintesc de propria-mi copilărie, în Elveția: în acei ani, numele Clara Haskil mi-a alimentat mândria de a fi român”, a explicat Sandra Pralong, consilier de stat la Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor al Administraţiei Prezidenţiale. Despre Clara Haskil, chiar şi Charlie Chaplin a spus că este un geniu.

Născută la București în 1895, pianista s-a perfecționat la Paris și a concertat alături de nume legendare precum dirijoul Herbert von Karajan ori pianistul Dinu Lipatti. În 1942, s-a stabilit la Vevey, în Elveția, țară în care, de peste 50 de ani, are loc unul dintre cele mai importante concursuri de muzică clasică din lume, care îi poartă numele.

Deși a fost apreciată pentru talentul său încă de la vârsta de șapte ani, pianista de origine română a cunoscut gloria abia la 55 de ani. Ea chiar declara că a fost de mai multe ori pe punctul de a renunța la pian în tot acest timp, artista suferind și de “un trac violent”. Din fericire, nu a făcut-o.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă