17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialFemeile din Fâşia Gaza nu au voie să fumeze narghilea în public

Femeile din Fâşia Gaza nu au voie să fumeze narghilea în public

Gruparea islamistă radicală Hamas, aflată la guvernare în Fâşia Gaza, a interzis femeilor să mai fumeze narghilea în cafenelele din regiunea palestiniană, în cea mai recentă ofensivă de impunere a legilor islamice în zonă, relatează AP, citată de Hotnews.

Decizia a fost luată sâmbătă.

Principalul argument invocat de Hamas este că această practică distruge căsătoriile şi este nocivă pentru imaginea palestinienelor.

“Nu este potrivit pentru o femeie să se aşeze cu picioarele încrucişate şi să fumeze în public. Aceasta afectează imaginea palestinienelor”, explică Ihab Ghussein, purtător de cuvânt al ministerului de Interne, într-un comunicat difuzat duminică.

“Numeroase femei care fumau în public au fost alungate atunci când soţii lor le-au prins”, subliniază şi purtătorul de cuvânt al poliţiei Hamas, Ayman Batneiji, fără a aduce însă nicio probă în sprijinul acestei declaraţii.

În Gaza, unde distracţiile sunt rarisime şi banii sunt foarte puţini, petrecerea unor ore îndelungate la discuţii, în norii de fum parfumaţi ai narghilelelor, în cafenelele de la malul mării, este una dintre principalele plăceri care ramân la dispoziţia celor 1,5 milioane de locuitori ai Fâsiei, închisi în teritoriul lor de blocada israeliană, apreciază AP.

Totuşi, în ciuda interdicţiei Hamas, unele dintre femei, membre ale clasei de mijloc sau superioare, îşi fumau narghileaua în primele ore ale dimineţii de duminică.

 
“E stupid”, spune Haya Ahmed, o contabilă de 29 de ani. “Nu fumăm pe stradă, ci în localuri unde intră reareori câte o persoană”.

Iar Ayman Abou Khair, de la sindicatul patronilor de cafenele din Gaza, crede că această decizie le va reduce veniturile cu 10 la sută.

Locuitorii din Gaza, deşi tradiţionalişti, manifestă rezistenţă la eforturile Hamas de a le impune noi restricţii, în numele Islamului. Iar Hamas a dat înapoi, în trecut, în faţa acestei rezistenţe. Spre exemplu, interdicţia de a angaja bărbaţi în saloanele de coafură nu a fost niciodată aplicată, iar ordinul dat avocatelor, de a-şi acoperi capul atunci când intră în sala tribunalului, a fost uitată discret.

În schimb, Hamas a reuşit să interzică femeilor să conducă motociclete. De asemenea, a ordonat profesorilor să determine adolescentele să poarte voal şi haine lungi, iar străinii nu au voie să introducă alcool în Fâşia Gaza.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă