20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialFactura la căldură nu va scădea în următorii doi ani

Factura la căldură nu va scădea în următorii doi ani

Consiliul Local vrea să preia CET-ul. Mazăre încearcă să găsească un investitor pentru privatizare sau parteneriat. Până atunci, facturile nu vor scădea. Dimpotrivă, CET-ul a cerut majorarea gigacaloriei cu 9%.

CET Constanţa a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare a Ener­giei (ANRE) majorarea preţului gigacalorie cu 9%.

Vestea vine ca un şoc pentru constănţeni, care plătesc deja 341 de lei pentru gigacalorie, unul dintre cele mai mari preţuri din România. Consilierii locali s-au întrunit ieri pentru a lua act de această creştere, dar pe ultima sută de metri, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi.

Motivul: avocaţii primăriei au atacat în instanţă majorarea. „Termocentrale a primit acordul de la ANRE ca să majore preţul. Ei l-au majorat cam cu 9 la sută. Noi, primăria şi RADET, am atacat în instanţă, fiindcă nu se justifica această majorare. Până când instanţa nu va da o soluţie, şi noi sperăm să le infirme motivele creşterii,  preţul rămâne la fel pentru populaţie. Dacă cumva nu vom avea câştig de cauză în instanţă, deşi nu cred, atunci va fi nevoie să facem şi noi o majorare cam de 3,6%“, a precizat, ieri, primarul Radu Mazăre. „Sperăm să avem câştig de cauză şi să nu majorăm preţul“, a spus şi Ilie Rachieru, director RADET.

Edilul a promis în campanie o gigacalorie mai ieftină şi un CET nou.

Întrebat de „România liberă ediţia SE“, acesta a precizat că a vorbit în urmă cu trei zile cu ministrul Energiei, Cons­tantin Niţă.

„Merge în paralel docu­mentaţia pentru preluarea CET-ului atât la Constanţa, cât şi la Bucureşti“, a spus Mazăre. El a precizat că, după ce toate societăţile care asigură căldura şi distribuţia acesteia vor fi la un loc, se vor căuta soluţii pentru un parteneriat sau pentru o privatizare.

Până atunci, nici o spe­ran­ţă pentru facturi mai
mici. „Nu ştiu dacă investiţia poate fi finalizată până anul viitor, dar până peste doi ani, da. E o investiţie foarte mare acolo“, a spus Mazăre. Acesta a spus că populaţia nu are datorii mari la RADET, rata de încasare fiind de peste 90%.

Administraţia acordă ajutoare de încălzire pentru cei care câştigă mai puţin de 1.500 de lei pe membru de familie. 

Rachieru: „Preţul este mare“

„Preţul este mare pentru că nu este subvenţionat. În municipiul Constanţa s-a hotărât să se dea ajutoare de încălzire, şi nu subvenţie, astfel încât preţul de 341, comparat la momentul ăsta, este un preţ care reprezintă toate preţurile din ţară. Cam atât e preţul în toată ţara, numai că în alte oraşe se dă subvenţie, şi nu ajutor. Oamenii care nu îşi permit să plătească primesc ajutor de la primărie“, a declarat Ilie Rachieru, director RADET. În ciuda optimismului său, există familii care au una sau două rate, dar pentru că au venituri relativ mari nu se încadrează în grila de ajutoare sociale. Pentru ele, plata facturii lunare la căldură este o problemă.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă