13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDe ce a respins Înalta Curte de Casație și Justiție arestarea preventivă...

De ce a respins Înalta Curte de Casație și Justiție arestarea preventivă a dispărutul Ghiţă

Instanța supremă a respins, ieri, solicitarea DNA, considerând că inculpatul a respectat condițiile controlului judiciar, deși nu s-a prezentat la audieri.

Proba esențială de care instanța de cinci judecători nu a ținut cont este o notă a Poliției, prin care judecătorii erau anunțați că Sebastian Ghiță este de negăsit, după ce nu s-a prezentat la audieri, deși a fost citat. Mai mult, a dispărut de sub filaj.

Printre condițiile controlului judiciar se precizează că neprezentarea inculpatului la audieri, ori de câte ori solicită anchetatorul, impune arestarea preventivă.

Chiar avocații mogulului din Ploieşti, care l-au repre-zentat în instanță, au declarat în fața magistraţilor că nu au reușit să ia legătura cu clientul lor, dar nici acest amănunt nu a contat.

Singura explicație juridică posibilă a respingerii soli-citării de arestare ar fi că instanța nu a acceptat ca probă nota Poliției, deoarece do-cumentul nu a fost supus, în prealabil, judecății instanței de fond, la instanţa de trei magistrați.

Totuşi, instanța a judecat fondul la data de 16 decembrie 2016, iar dispariția lui -Sebastian Ghiță a fost constatată de Poliție în dimineața zilei de 20 decembrie, după ce acesta a dat cu subsemnatul, pe 19 decembrie, la biroul de supraveghere a controlului judiciar.

Rezumând, la data de 16 decembrie instanța de fond, formată din trei judecători, a judecat și a admis cererea lui Sebastian Ghiță de a părăsi țara într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru corupție alături de șefii Poliției și Parchetului din Ploiești.

DNA a făcut contestație împotriva acestei decizii la instanța de cinci judecători. Contestația era programată a fi judecată în ianuarie 2017, dar s-a urgentat tocmai pentru că, între timp, Poliția a constatat dispariția fostului deputat.

Contestația DNA s-a jude-cat ieri, când procurorul a introdus o cerere nouă: -arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiță, deoarece acesta se sustrage anchetării și nu a respectat condițiile controlului judiciar.

Instanța de cinci judecători a respins cererea de arestare, dar a păstrat pentru Sebastian Ghiță interdicția de a părăsi țara, deşi nu se ştie unde se află acesta.

Situația se va clarifica azi, căci omul de afaceri ar trebui să se prezinte, din nou, în fața anchetatorilor din Ploiești, unde are domiciliul.

 

Circumstanțele -„dispariției“

 

Sebastian Ghiță a dispărut din vizorul Direcției Operațiuni Speciale (DOS) a Poliţiei pe 19 decembrie, după ce a participat la o sindrofie a Serviciului Român de Informații.

S-a dat alarma a doua zi, când polițiștii de filaj din fața locuinței fostului parlamentar au observat că acesta nu este acasă. În acea zi nu s-a prezentat nici la DNA Ploiești, unde fu-sese citat pentru audieri în dosarul penal “Tony Blair – cumpărarea, cu 220.000 de euro, a unui loc eligibil pe listele PSD”.

Sebastian Ghiță, afirmă sursele noastre, era supravegheat atât în baza unui mandat operativ (acest mandat ar explica filajele ofițerilor DOS, urmărirea mașinii lui Sebastian Ghiță, supravegherea domiciliului acestuia), cât și în baza mandatului de control judiciar, care însemna -înregistrarea în baza informatică de date, iar o eventuală tentativă de ieșire din țară, spre -exemplu, ar fi -putut fi constatată imediat de orice ofițer de frontieră prin accesarea Sistemului Informatic Integrat.

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă