11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialEuropol: Trebuie un detaşament special împotriva extremismului violent

Europol: Trebuie un detaşament special împotriva extremismului violent

Organizaţia de cooperare poliţienească Europol a sugerat Uniunii Europene, în urma atacurilor din 22 iulie din Norvegia, înfiinţarea unui “detaşament special care să se ocupe de extremismul violent” în Europa, a anunţat vineri Europol, relatează Mediafax.

“Trebuie înfiinţat un detaşament special virtual care să se ocupe de extremismul violent”, a declarat Europol într-un comunicat. “Acesta va include experţi ai ţărilor UE cu misiunea de a căuta şi de a prezenta noi iniţiative pentru a lupta împotriva extremismului violent”.

“Prin «virtual» vrem să spunem că acest grup de experţi, provenind din diverse ţări, nu va fi obligat să se reunească fizic, ci va putea lucra prin videoconferinţă de exemplu sau prin reţele securizate”, a explicat pentru AFP Soren Pedersen, un purtător de cuvânt al Europol.

În timpul unei prezentări, joi, la Bruxelles în faţa miniştrilor europeni ai Justiţiei şi Internelor, directorul Europol Rob Wainwright a sugerat, de asemenea, pregătirea de către organizaţie, în colaborare cu ţările UE, a unui raport privind ameninţarea reprezentată de persoanele şi grupurile asociate “extremismului violent cu cauză unică”, a precizat Europol în comunicat.

El a propus, de asemenea, înfiinţarea unui “portal al UE” care să permită schimbul de experienţă între ţări privind utilizarea Internetului de către “persoane sau grupuri asociate extremismului violent”.

Două atacuri, un atentat cu bombă împotriva sediului Guvernului norvegian din Oslo şi un atac armat împotriva unei reuniuni a tinerilor laburişti pe insula Utoeya, situată la circa 40 de kilometri de capitala norvegiană, au provocat moartea a 77 de persoane la 22 iulie.

Anders Behring Breivik a recunoscut că este autorul celor două atacuri. Prezentându-se drept un cruciat al războiului împotriva “invaziei musulmane” şi a multiculturalismului în Europa, el a difuzat pe Internet, chiar înaintea atacurilor, un manifest de 1.500 de pagini.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă