16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialEuropol: Bandele de traficanţi de pe urma crizei refugiaţilor au obţinut în...

Europol: Bandele de traficanţi de pe urma crizei refugiaţilor au obţinut în 2015 până la 6 miliarde de euro

Europol, agenţia europeană de poliţie, a inaugurat luni, la sediul său din Haga, un nou centru de luptă împotriva traficului de migranţi, în contextul eforturilor Uniunii Europene de a stăvili valul de migraţie care a adus anul trecut pe continent peste un milion de persoane, relatează DPA, AFP şi Reuters, citate de Agerpres

“Cercetările Europol arată că, pentru 90% dintre migranţii care ajung în Europa, călătoria este facilitată de o organizaţie infracţională”, a declarat directorul agenţiei, Rob Wainwright. “Centrul European împotriva Traficului de Migranţi (EMSC) va juca un rol decisiv în sprijinirea proactivă a statelor membre (ale Uniunii Europene) pentru identificarea şi dezmembrarea reţelelor de crimă organizată implicate în traficul de migranţi”, a subliniat Robert Crepinko, directorul noului centru. Acesta îşi propune să consolideze cooperarea şi comunicarea între statele membre, agenţii europene şi organizaţii internaţionale. 

Potrivit directorului agenţiei, câştigurile obţinute de bandele de traficanţi de pe urma crizei refugiaţilor anul trecut sunt estimate între 3 şi 6 miliarde de euro, dar cifra s-ar putea dubla sau chiar tripla dacă în 2016 criza migratorie va continua la acelaşi nivel. De altfel, un raport emis luni de Europol numeşte traficul de migranţi drept ‘piaţa infracţională cu cea mai mare creştere în Europa’. Zeci de mii de migranţi au intrat deja în Europa în acest an, a precizat Rob Wainwright, într-o conferinţă de presă la Haga. 

Europol mai afirmă că deţine informaţii despre aproape 40.000 de persoane suspectate de implicare în traficul de migranţi. Suspecţii sunt originari din peste 100 de ţări, dar cei mai mulţi provin din Bulgaria, Egipt, Irak, Kosovo, Pakistan, Polonia, România, Serbia, Siria, Tunisia, Turcia şi Ungaria. 

Grupările de traficanţi sunt implicate într-o gamă largă de activităţi infracţionale, care includ falsificarea de documente şi coruperea unor oficiali. Aşa-numitele “locuri fierbinţi” unde se concentrează activitatea acestor grupări includ oraşe de pe ruta migratorie între Orientul Mijlociu şi Balcani, precum Istanbul, Izmir, Atena şi Budapesta, precum şi noduri continentale majore ca Berlin, Calais, Zeebrugge şi Frankfurt. 

Cu toate acestea, Europol consideră că există puţine dovezi că suspecţi de terorism ar folosi reţelele de trafic de migranţi pentru a pătrunde pe continent în număr semnificativ. “Mai puţin de 0.01% dintre suspecţii de terorism au legături cu migranţii”, a precizat Rob Wainwright. 

Echipa centrului îşi va concentra activitatea în două locuri-cheie ale crizei migratorii: Catania (Italia) şi Pireu (Grecia). Din structura sa va face parte şi o echipă de experţi care lucrează pentru Europol din martie 2015 în combaterea traficului de persoane în Mediterana. “Lupta împotriva traficului de migranţi este una din principalele priorităţi ale UE în scopul combaterii crizei refugiaţilor”, a subliniat comisarul european de resort, Dimitris Avramopoulos, prezent luni la sediul Europol.

 

Cele mai citite

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă