13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialEuroparlamentarii o sustin fara entuziasm pe Ashton pentru functia de sefa a...

Europarlamentarii o sustin fara entuziasm pe Ashton pentru functia de sefa a diplomatiei UE

Numerosi europarlamentari si-au exprimat o sustinere fara entuziasm sau i-au adresat critici destul de dure noii sefe a diplomatiei UE, Catherine Ashton, dupa audierea de luni, scrie NewsIn.

"Nu exista motive pentru entuziasm. Nu are viziuni pentru post", a comentat europarlamentarul conservator german Elmar Brok, subliniind, insa, ca grupul sau va sustine investirea lui Ashton.

"Suntem intr-o situatia extraordinara prin intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, care a fost amanata atat de mult timp, astfel incat crearea acum a unei noi crize" nu este de dorit, a explicat el.

Conservatorul francez Arnaud Danjean considera ca Ashton a fost "mai buna in ceea ce priveste forma si fondul fata de decembrie", cand s-a prezentat informal in fata europarlamentarilor, dar "mai are inca progrese de facut". "Iar in ceea ce priveste chestiuni precise in materie de aparare a avut reactii foarte britanice, ceea ce ma ingrijoreaza putin", a comentat europarlamentarul francez.

Ashton si-a exprimat scepticismul in ceea ce priveste infiintarea unui cartier general militar european de la Bruxelles, o idee pe care Franta o sprijina fara succes de ani de zile.

Franziska Brantner, din Partidul Verzilor, a calificat drept "mai degraba negativa" prestatia lui Ashton: "Din decembrie, ea nu a dezvoltat initiative sau viziuni clare", a subliniat ea.

Ashton a "lasat chiar sa se intrevada cateva lacune", a subliniat ea, oferind ca exemplu crearea unei mari piete transatlantice, "un lucru pe care ar fi trebuit sa il stie deja, in calitate de comisar al comertului", post pe care l-a ocupat inainte de a deveni sefa a diplomatiei.

Intrebata de europarlamentarul francez din Stanga Unitara Europeana, Jean-Luc Mélanchon, Ashton a apreciat ca termenul este o greseala de traducere si a evitat raspunsul.

"Incredibila slabiciune a raspunsurilor sale este o demonstratie a confuziei si opacitatii politicii externe a Uniunii Europene", a criticat acesta din urma, subliniind ca aceasta chiar a marturisit ca nu este la curent cu faptul ca UE vrea un fotoliu in Consilul de Securitate.

In ceea ce il priveste pe liberalul german Alexander Lambsdorff s-a declarat amuzat de faptul ca Ashton a vorbit despre fortele UE din Afganistan, in conditiile in care numai cateva state europene sunt angajate in aceasta tara. In plus, el s-a declarat nemultumit de lipsa sa de ambitie generala. "Noi vrem mai mult pentru dumneavoastra decat vreti dumneavoastra pentru dumneavoastra", i-a spus el in timpul audierii.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă