13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO Stat Islamic și-a extins filiera din Europa. Unde vor lovi iar...

VIDEO Stat Islamic și-a extins filiera din Europa. Unde vor lovi iar teroriștii?

Spania a organizat o ceremonie religioasă în memoria celor 15 victime ale atacurilor teroriste din Catalonia, în timp ce poliția caută suspecți ce făceau parte din aceeași brigadă teroristă a ISIS, „Amniyat Al-Kharji”, cu cei ce au executat atentatele.

Cel puţin 15 persoane au fost ucise, iar alte 130 au fost rănite în urma atacurilor cu vehicul comise în oraşele Barcelona şi Cambrils şi revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic. La ceremonia religioasă de la Catedrala Sagrada Familia au participat și regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia, și premierul Mariano Rajoy.


50 de teroriști, „apți” de a executa atentate în Europa

Rețeaua marocană, având baza în orașele Ripoll și Manlleu, se afla în atenția serviciilor secrete spaniole din luna mai, când se întocmise o listă cu jihadiștii întorși de pe fronturile din Siria și Irak, unde luptaseră alături de ISIS. Conform serviciilor secrete occidentale, cel puțin 50 de teroriști posesori de pașapoarte europene au fost antrenați de Brigada Amniyat Al-Kharji pentru a comite atentate în Europa. Aceștia sunt din Marea Britanie, Franța, Germania, Spania și Belgia.

Conform rapoartelor, 5.000 de jihadiști s-au alăturat fronturilor din Siria și Irak până la începutul anului, din care peste 1.600 s-au întors în țările europene ai căror cetățeni sunt. În ciuda deciziei la nivel de autorități europene de a nu lăsa jihadiștii să se întoarcă, nu au existat mecanisme legale pentru a implementa această hotărâre. Jihadiștii se află pe liste de suspecți și sunt monitorizați, dar această măsură se dovedește a nu da rezultate. Acesta este „reversul medaliei”, consecința deciziei să fie lăsați să plece pe fronturile din Siria și Irak toate elementele violente, în speranța că aceștia nu se vor mai întoarce și se vor „curăța” țările europene de potențial teroriști. Însă nu s-au luat măsuri la nivel legislativ să împiedice întoarcerea acestora, iar drept rezultat, cei care revin sunt mai bine antrenați și mai determinați să execute misiuni teroriste.

Filiera marocană lua comenzi de la ISIS din Siria

Cei care au acționat în Spania erau cunoscuți ca făcând parte din brigada „Wilaya of the Islamic State in the Maghreb al-Aqsa-Morocco”, afiliată la „Amniyat Al-Kharji”. Ministrul spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, a declarat că celula teroristă a fost destructurată şi că nu există niciun pericol iminent pentru un nou atentat, dar se menţine nivelul de alertă teroristă la patru, de „risc crescut”.

Totuși, securitatea în Catalonia va fi îmbunătăţită, pentru evenimentele care atrag mulţi oameni şi în zonele des populate de către turişti, deoarece mai există alți suspecți ca făcând parte sau având legături cu teroriștii, ce nu au fost arestați, în afară de suspectul principal în cazul atacului cu vehicul din Barcelona, marocanul Younes Abouyaaqoub, în vârstă de 22 de ani. Alcătuirea listei de suspecți cu legături ISIS a fost făcută în colaborare cu serviciile secrete marocane, încă de la început lunii mai. Serviciile secrete marocane au atras atenția colegilor europeni asupra „filierei marocane”, pornită din Tanger, cu un nod important în Spania, la Mellila. Majoritatea celor aflați pe listă aveau descendență marocană, iar unii dintre cei care au acționat în Catalonia aveau și contacte directe cu conducerea ISIS din Siria și Irak, iar unii luptaseră în Siria.

La 22 mai, polițiști antitero spanioli și marocani au arestat un grup de teroriști în Essaouira, unde urma să aibă loc un faimos festival de muzică. În posesia grupului se afla o cantitate impresionantă de arme și muniție. În acest grup se aflau și catalani, parte din Brigada „Wilaya of the Islamic State in the Maghreb al-Aqsa-Morocco”, care este coordonată de ISIS din Syria. Mulți dintre musulmanii din Catalonia au avut drumuri recente în Maroc și spre Siria, deși nu se poate dovedi intrarea acestora în țară sau participarea la conflict.

„Planul B” al celulei catalane

Poliția catalană încă îl mai caută pe imamul Abdelbaki Es Satty, despre care se presupune că i-a recrutat pe tinerii marocani și i-a antrenat pentru atentate. Ceea ce s-a întâmplat în Catalonia a fost un „plan B”, încropit la repezeală, după ce planul inițial, de a distruge faimoasă catedrală Sagrada Familia, proiectată de Antoni Gaudi, a eșuat în momentul în care casa din Alcanar unde se prepara explozibilul a sărit în aer, cu o zi înainte de atentatele din Barcelona.

În casă, se aflau 20 de canistre de gaz butan și propan, din care se pregăteau bombe. La ora exploziei, în casă se afla o femeie și un bărbat, care au fost spulberați. Poliția așteaptă rezultatele de laborator, crezând că bărbatul ar putea fi imamul căutat. Planul inițial prevedea folosirea unor camioane burdușite cu material explozibil, unul să fie detonat pe Bulevardul Rambla, iar altul la catedrala Sagrada Familia. Explozibilul era același tip cu cel folosit în atentatele din Londra, din iulie 2005. Ceea ce a urmat, la Barcelona și Cambrils, a fost „o încropire” a unor atentate.

Teroiștii marocani, căutați în Franța

Incidentul de sâmbătă, din gara Nimes din Franța, când eronat s-au raportat focuri de arme, avea legătură cu semnalarea unui suspect în cadrul acestei operațiuni. Se pare că filiera marocană era în extindere, după cum arată atentatul din orașul finlandez Turku, unde un migrant marocan aflat în procedură de azil a înjunghiat mortal două femei și a rănit opt bărbați care săriseră să-l oprească.

Atacul s-a petrecut la o zi după cele din Catalonia, ducând la ipoteza că teroristul a acționat impulsiv, la știrea că celula sa a fost distrusă. Există suspiciuni că și în Olanda s-ar afla marocani în proceduri de azil, toți fiind luați la cercetări amănunțite. În timp ce spaniolii îi supun unui interogatoriu presant pe cei doi teroriști prinși în viață, să spună unde mai erau planificate atentate, polițiile antitero și serviciile secrete din Marea Britanie, Franța, Germania, Spania și Belgia verifică posibile legături ale celor aflați sub monitorizare cu brigada ISIS „Amniyat Al-Kharji”.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă