12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialStatul Islamic îşi construieşte o fortăreaţă în Bosnia

Statul Islamic îşi construieşte o fortăreaţă în Bosnia

Teroriştii Statului Islamic şi-au stabilit tabere de antrenament pe sol european, într-o zonă izolată în pădurile Bosniei, pentru a putea lansa mai uşor atacuri contra Occidentului.

Inamicul este deja la porţile Europei şi publicaţia britanică a dezvăluit că Statul Islamic deţine deja primul fief pe sol european, mai precis în Bosnia. În prezent, grupul terorist cumpără în mod secret, proprietăţi în satul Osve, aflat la 100 km distanţă de Sarajevo. Scopul operaţiunii imobiliare este extinderea taberei de antrenament în Occident, Osve fiind ideal plasat, la 9 km de localitatea Maglaj, ceea ce îi oferă un avantaj strategic datorită apropierii de coasta dalmată  a Adriaticii şi în consecinţă de Marea Mediterană. În plus, Bosnia este plasată la o întretăiere care convine perfect jihadiştilor – aproape de Serbia şi deci de Turcia, ţară prin care circulă teroriştii. De asemenea, Bosnia este considerată ideală pentru expansiunea SI din cauza apropierii de Siria şi a facilităţii cumpărării de arme din această ţară sfâşiată de război. Jihadiştii circulă clandestin din Siria, trecând prin Turcia, Macedonia şi Serbia.

Serviciile secrete din Bosnia estimează că grupul terorist va folosi regiunea pentru instalarea de tabere de antrenament pentru  jihadişti şi transformarea într-o bază pentru lansarea de atacuri teroriste devastatoare în Europa occidentală. Mai multe persoane  din satul Osve au plecat să lupte în Siria alături de jihadişti şi în prezent unul din cumpărătorii de proprietăţi din sat este partizanul notoriu al SI, Harun Mehicevici. El a fugit din Bosnia în timpul războiului din anii 1990 din Balcani şi s-a instalat la Melbourne, în Australia, unde este considerat unul din oamenii cei mai periculoşi din ţară. Alţi terorişti recunoscuţi care au cumpărat terenuri în sat sunt Jasin Rizivici şi Osman Kekici, care luptă în Siria alături de jihadiştii Statului Islamic. Liderul musulman Izet Hadzici, foarte apropiat de SI, arestat de Bosnia şi de serviciul de securitate Sipa-Herţegovina într-un raid,este şi el unul dintre fanaticii care achiziţionează teren în sat. Localnicii declarau reporterilor Mirror că satul a devenit deosebit de periculos, un „un cuib de terorişti” şi precizau că zilnic aud împuşcături venind din pădure.

Instalarea jihadiştilor

Osve este un mic cătun pierdut în mijlocul pădurilor din Bosnia, nu figurează pe hărţile GPS şi a fost ales de jihadişti pentru faptul că nimeni nu se poate apropia fără să fie văzut, accesul fiind pe o mică rută sinuoasă, pe care abia se încadrează o maşină. Amplasat pe o colină, oferă rezidenţilor o bună vizibilitate a împrejurimilor. Un număr de localnici poartă veştminte în stil islamic şi câteva femei poartă burka.

În regiune sunt numeroşi adepţi ai mişcării islamului sunnit wahhabit strict, şi în ultimii ani au avut loc mai multe percheziţii din cazta presupuselor legături cu grupuri radicale. Un raport al jihadismului în Bosnia arată că „întoarcerea combatanţilor străini proveniţi din Siria şi din Irak – şcoliţi în mânuirea armelor şi a explozibililor, şi radicalizaţi ideologic – constituie o ameninţare directă nu numai pentru securitate Bosniei-Herţegovina dar şi pentru întreaga regiune”.

Osve nu este o excepţie pentru Bosnia. Xavier Bougarel, cercetător la CNRS declara pentru Figaro: „de la sfârşitul războiului, nu putem vorbi despre tabere de antrenament, dar comunităţi închise s-au instalat în vechi localităţi sârbe sau croate abandonate, ale căror terenuri au fost achiziţionate de jihadişti. Cel mai cunoscut dintre ele este Gornja Maoca, din apropiere de Brcko, în nordul Bosniei”. Comunitatea din Gornja Maoca trăieşte în stricta aplicare a Charia (legea islamică) şi şeful său, Nusret Imamovici este prezentat ca numărul 3 în ierarhia Frontului Al-Nosra, aripa siriană a Al Qaeda, căreia i s-a alăturat în 2013. Mai multe case din sat poartă simbolurile SI, din care drapelul negru de tristă celebritate. O astfel de afişare ridică întrebări privind prezenţa reală a SI, care este în contradicţie cu principiul „taqqiya”, utilizat de teroriştii islamişti pentru a-şi ascunde credinţa şi veritabilele intenţii de a produce rău. Şi se pune întrebarea dacă statul bosniac are capacitatea să lupte contra acestor indivizi care se afişează deschis pe solul său.

În anii 90, în timpul războiului, Bosnia, sfâşiată de un conflict etnico-religios ce opunea sârbii creştini şi bosniacii musulmani, a fost una din primele zone ale jihadului modern. Mai mulţi membri ai bandei Roubaix, apropiată de reţeaua islamistă a lui Fateh Kamel care proiecta atentate în Franţa, au făcut jihad în Bosnia în acea perioadă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă