20.5 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialEU fiesta berlineza

EU fiesta berlineza

Vinul, muzica gipsy, acordeoanele si alamurile au fost alese sa reprezinte Romania intr-o campanie mai degraba saracacioasa. Gazdele au invitat liderii europeni care au sarbatorit 50 de ani de la semnarea Tratatului fondator de la Roma la concertul Filarmonicii din Berlin, urmat de dineul oferit de presedintele federal al Germaniei, Horst Köhler, sefilor de stat si de guvern ai tarilor membre si sotiilor acestora, in decorul luxuos al castelului Bellevue. Adevarata petrecere, la care a avut un aport important si sunetul acordeoanelor romanesti, a inceput insa la ora 11 noaptea, simultan in 35 de cluburi din Berlin unde intrarea a fost fixata la pretul subventionat de doar 12 euro. In paralel, noapte alba a fost si in muzeele din Berlin.
Romania a participat si ea la fiesta berlineza trimitand ca "ambasadori", cu misiunea de a incalzi atmosfera pe ritmuri de jungle si reggae, trupele Brigada Artistica Urbana si DJ Basix. In fata Muzeului Bode, trupa Kalasnikov a cantat cu foc muzica tiganeasca din Romania si Balcani. Langa Poarta Brandenburg, misiunea Romaniei a organizat un stand de prezentare, flancat de cel al Slovaciei si al Ungariei. Nina Ghinea din Bran a fost adusa sa le arate berlinezilor cum se incondeiaza ouale. Daca spaniolii au atras gurmanzii cu paella, romanii au pus la bataie vinurile de Jidvei, organizand o degustare. Au mai fost oferite pixuri si pliante de promovare a imaginii Romaniei si a programului Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007.
Carnatii si berea au fost impartite gratis pe strazile Berlinului. Asociatia cofetarilor din Berlin si-a unit fortele, preparand 54 de prajituri dupa retete traditionale, cate doua din fiecare din cele 27 de state membre UE. Italia a fost reprezentata de vestitul tiramisu, iar din Romania s-au preparat cozonac si tarta cu mere.
Ieri-noapte, petrecerea a continuat, mutandu-se in aer liber in punctul 0 al orasului, Poarta Brandenburg, unde a fost organizat un megaconcert care a culminat cu un imens foc de artificii. Legenda rock Joe Cocker, trupa germana Monrose, La Shica din Spania au incins scena intr-un spectacol sub motoul "Vocile Europei". Nonconformista Gianna Nannini, care a fost invitata sa reprezinte Italia, nu s-a dezmintit nici de aceasta data, anulandu-si participarea la concertul aniversar in semn de protest fata de "bla-bla"–ul european.
Mahala Rai Banda, formatie care canta muzica tiganeasca, a reprezentat Romania, alegerea acestei trupe apartinand organizatorilor germani. Potrivit brosurii oferite de autoritatile germane, "cei zece muzicieni joaca un rol semnificativ in cresterea popularitatii muzicii tiganesti din zona balcanica in Europa".

Masuri de securitate

Masuri de securitate de gradul zero au fost instaurate la Berlin in timpul reuniunii formale a sefilor de stat si de guvern. Elicopterele au survolat neincetat orasul, iar masinile politiei au monitorizat fiecare perimetru. Bariere de metal au fost instalate in zona unde s-au desfasurat ceremoniile, iar zeci de "polizei" au fost consemnati pe teren. Hotelul Ritz din Berlin a fost gazda unor sefi de stat si de guvern. Coloanele oficiale au parcat scrasnind in fata hotelului, spre deliciul localnicilor care au putut vedea pe viu protocolul de primire al liderilor europeni. "Uite, uite l-am vazut!" exclamau amuzati trecatorii.

Dejun de lucru

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost singura femeie la dejunul de lucru de la Hotelul Roma din Bebelplatz (in centrul Berlinului), cu care s-a incheiat summitul informal al "celor 27". Presedinta Irlandei, Mary Mc Aleese, cea a Finlandei, Tarja Halonen, si a Letoniei, Vaira Vike-Freiberga, nu au participat la ceremonia aniversara, lasandu-i pe sefii de guvern (care sunt barbati) sa reprezinte tara.
Prin urmare, sotul Angelei Merkel, Joachim Sauer (profesor de chimie), a fost singurul barbat care le-a insotit pe "primele doamne" ale Europei la dejunul lor, organizat in paralel cu cel al sefilor de stat si de guvern.

Cele mai citite

Felix Duchampt, triatlonistul român de origine franceză, merge la Jocurile Olimpice de la Paris

Preşedintele Federaţiei Române de Triatlon, Vlad Stoica, a subliniat importanţa calificării lui Felix Duchampt la Jocurile Olimpice de la Paris, exprimându-şi bucuria în ciuda...

Procurorul Lucian Onea s-a întors la DNA Ploiești

Liderii PNL Prahova, în frunte cu baronul Iulian Dumitrescu-aflat sub control judiciar pentru o mită de 3.200.000 de euro, și Roberta Anastase, sunt...

În cel mult patru zile, toate facturile trebuie înregistrate în e-Factura

Până în ziua de 31 mai 2024, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în...
Ultima oră
Pe aceeași temă