6.5 C
București
vineri, 31 martie 2023
AcasăSpecialCurtea de Apel București trimite dosarul Elenei Udrea la ÎCCJ. Care este...

Curtea de Apel București trimite dosarul Elenei Udrea la ÎCCJ. Care este motivația acestei decizii

UPDATE 14.00: Curtea de Apel București a decis, miercuri, că nu are competența materială de a judeca dosarul în care Elena Udrea și Ioana Băsescu sunt acuzate în legătură cu finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009, cauza fiind retrimisă la Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit Agerpres.

"Admite excepția invocată din oficiu de judecătorul de cameră preliminară. Constată necompetența materială a judecătorului de cameră preliminară de la Curtea de Apel București. Constată întrerupt cursul justiției și în baza art. 40 alin. 4 Cod de procedură penală sesizează Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea soluționării cazului intervenit".

UPDATE 12.30: Fostul parlamentar Elena Udrea a declarat, la Curtea de Apel București, că dosarul său ar trebui să se întoarcă la DNA şi că acuzaţiile din rechizitoriu nu corespund cu încadrearea juridică, judecătorii neştiind cum să procedeze cu acest dosar.

"Acesta este dosarul în care eu sunt judecată pentru modul în care s-au plătit nişte panouri publicitare în campania prezidenţială şi referendum din 2009. Mă consider clar nedreptăţită dacă mă refer la situaţia generală. Toată lumea a făcut campanii. Dacă vrem să cercetăm cum se finanţează o campanie, să cercetăm pe toată lumea, nu doar pe Elena Udrea. (…) După mine, este aplicabilă legea 334 privind finanţarea partidelor politice, care spune că într-o astfel de situaţie suntem în faţa unei contravenţii, şi nu a unei infrcatiuni.

Legea 344 prevedea o amendă pentru partidul politic sau pentru trezorier, nu o acuzaţie penală la adresa mea. Într-o campanie se cer bani. Acuma…nu i-am cerut eu. O campanie aşa se finanţează. Politicienii se duc la oameni de afaceri şi îi roagă să le finanţeze campania electorală sau partidul, de aia este contravenţie pe legea 334, nu este infracţiune”, a declarat Elena Udrea.

 


Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, și Ioana Băsescu au fost audiate, miercuri dimineața, la Curtea de Apel București, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009, potrivit Agerpres.

Un judecător de cameră preliminară va lua în discuție cererile și excepțiile ridicate de avocați, dar și legalitatea măsurilor preventive dispuse în dosar. Elena Udrea și Ioana Băsescu au evitat să stea de vorbă cu jurnaliștii.

Marți, un magistrat de la instanța supremă a revocat controlul judiciar față de Ioana Băsescu, măsură menținută în cazul Elenei Udrea. Pe de altă parte, judecătorul a admis cererile făcute de Elena Udrea și Ioana Băsescu de a părăsi teritoriul României, în perioada 20 iulie — 10 august, din motive medicale, pentru a merge în Grecia, respectiv Germania.

Pe 24 mai, DNA a dispus trimiterea în judecată a Elenei Udrea, Ioanei Băsescu și a jurnalistului Dan Andronic, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidențiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită (2 fapte) și spălare a banilor (5 fapte), potrivit DNA.

Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului președinte Traian Băsescu, va fi judecată pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor (2 fapte), iar jurnalistul Dan Andronic este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

În dosar, au mai fost deferiți justiției Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării, acuzat de luare de mită; Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, acuzat de luare de mită; Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, acuzat de delapidare.

Procurorii susțin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

"Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare.

Remiterea foloaselor infracționale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță", mai spune DNA.

Cele mai citite

Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe ministrul de Interne al Spaniei

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 30 martie 2023, la Palatul Cotroceni, pe ministrul de interne al Regatului Spaniei, Fernando Grande-Marlaska Gómez, aflat...

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un...
Ultima oră
Pe aceeași temă