22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialElena Băsescu: Romii sunt abuzaţi

Elena Băsescu: Romii sunt abuzaţi

Elena Băsescu a declarat, duminică, la Sibiu, că la doi ani de la apariţia strategiei pentru integrarea romilor aceştia sunt în continuare discriminaţi şi abuzaţi, adăugând că reprezentanţii lor în Parlament şi în Guvern ar trebui să fie “mai solidari” cu problemele pe care le are etnia. “Solidaritatea mea faţă de etnie este cunoscută şi nu am rămas indiferentă când drepturile v-au fost încălcate şi aţi fost discriminaţi pe nedrept din motive etnice. Sunteţi cetăţeni europeni, iar stabilirea domiciliului şi libera circulaţie reprezintă drepturi fundamentale garantate de Constituţia europeană. (…) Există foarte mulţi reprezentanţi ai etniei dumneavoastră în Guvern şi Parlament, dar consider că aceştia ar trebui să fie mult mai solidari cu problemele pe care le aveţi. Efortul trebuie să fie comun, din partea autorităţilor şi a dumneavostră”, a afirmat Elena Băsescu la Congresul Organizaţiei Internaţionale a Romilor de la Sibiu, transmite corespondentul Mediafax.

Elena Băsescu a adăugat că, la doi ani după apariţia strategiei pentru integrarea romilor, aceştia sunt în continuare “discriminaţi, abuzaţi şi se lovesc de sărăcie şi şomaj”.

“Eu nu consider că această strategie (integrarea – n.r.) a eşuat, dar consider că rezultatele se lasă mult aşteptate”, le-a spus participanţilor Elena Băsescu, potrivit căreia romii care “reprezintă cazuri sociale trebuie puşi în legalitate”.

Totodată, în opinia Elenei Băsescu aspectele importante care trebuie rezolvate sunt scăderea ratei şomajului în rândul romilor, înscrierea acestora la medicul de familie şi dezvoltarea unor programe pentru protejarea mamei şi copilului.

Duminică şi luni, are loc la Sibiu cea de-a VIII-a ediţia a Congresului Organizaţiei Internaţionale a Romilor, la care participă lideri ai romilor din 35 de state europene, dar şi din America, India şi Australia.

Cele mai citite

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă