15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialEfectul Kindle

Efectul Kindle

Acum că o gene­ra­ţie întreagă îşi strigă indignarea asupra faptului că site-urile ilegale de conţinut video, precum vplay.ro, sunt „atacate” şi riscă să fie închise, acum că am aflat alte 41 de site-uri similare din România de care nu ştiam, vreau să vă dau un exemplu de luptă cu pirateria. Unul de mult mai mare succes, pe nume Amazon Kindle.

Am fost şocat să văd că oamenii inteligenţi, pe care îi respect, care câştigă din drepturi de autor, plăteau abonamente VIP pe vplay. În vremea în care existau, acele abonamente eliminau timpul de aşteptare impus înainte de a putea vedea seriale, băgând bani în buzunarul unor oameni care pur şi simplu furaseră filmele respective. Raţiona­mentul „plătesc pentru că vreau să le văd, nu e treaba mea că vplay nu are drepturi” m-a lăsat mască – tocmai fiindcă îl auzeam de la oameni ale căror venituri veneau în mare măsură din acelaşi gen de contracte, adică drepturile de autor pe care vplay le ataca.

Acestea fiind spuse, mişcarea CNA / Pro TV de a reclama la poliţie acele site-uri şi a încerca închiderea lor e pur şi simplu frecţie la proverbialul picior de lemn. Pro TV s-a ales doar cu înjurături la adresa propriului portal – voyo.ro – şi multă publicitate negativă. (…)

Legătura cu Kindle? Am cititorul electronic de câteva săptămâni şi cumpăr tot mai multe cărţi, deşi aş putea lejer să le descarc de pe torrente. Recunosc, asta am şi făcut iniţial – e foarte uşor să iei orice fişier în formatul potrivit, să îl trimiţi gratuit pe Kindle-ul personal prin wireless şi să citeşti fără să dai vreun ban. Şi totuşi, cumpăr cărţi bune, deşi le-aş putea avea gratis.

Kindle ar putea fi o lecţie pentru mulţi: singurul mod de a opri pirateria de orice fel este să faci conţinutul uşor accesibil şi uşor de suportat pentru portmoneu, iar experienţa accesării acelui conţinut să fie cât mai plăcută. (…)

Sunt convins că, în continuare, voi cumpăra mai mult, după cum sunt sigur că cineva de la Amazon se gândeşte la noi funcţii care să îmbunătăţească experienţa lecturii. Dacă e ceva ce vplay a făcut bine, e asta: organizarea serialelor în sezoane şi faptul că puteai vedea clar unde ai rămas; abonarea la episoade pentru a fi anunţat când apare ceva nou; faptul că puteai da play şi pause cu bara de spaţiu, ca într-un player offline. Altfel spus, experienţa de utilizator era de nota 10. Din păcate, pe un conţinut furat.

Mi-ar plăcea ca acelaşi sistem să funcţioneze pe seenow.ro, un site perfect legal, cu conţinut foarte bun pentru cei pasionaţi de documentare şi filme ro­mâneşti. Preţuri mici, folosire uşoară pe orice device (inclusiv telefoane mobile), interfaţă uşor de înţeles.

Nici un site românesc nu se apropie însă de conţinutul site-urilor ilegale, pentru că, spun administratorii, preţurile ar fi prea mari (…) Acestea fiind spuse, vă mulţumesc pentru aten­ţie; mă aşteaptă o carte bună pe Kindle! 

 

De Andrei Aroneţ, specialist în comunicare

Text preluat de pe www.aronet.ro

 

Cele mai citite

Rusia și China subiectele principale ale alegerilor prezidențiale din Lituania

În Lituania va avea loc duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale, la care au drept de vot circa 2,5 milioane din cei 2,8 cetăţeni;...

Rusia a sărbătorit victoria asupra nazismului cu o paradă militară în Piața Roșie

Rusia a marcat victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, la două zile după ce Vladimir Putin și-a reconfirmat...

Rusia și China subiectele principale ale alegerilor prezidențiale din Lituania

În Lituania va avea loc duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale, la care au drept de vot circa 2,5 milioane din cei 2,8 cetăţeni;...
Ultima oră
Pe aceeași temă