13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialEconomia duduie până explodează | OPINIE

Economia duduie până explodează | OPINIE

Minciuna a intrat atât de adânc printre reflexele necondiționate ale unui lider pesedist încât șefii acestui partid – ca și marionetele lor din administrația centrală – își lasă moștenire, își transmit de la unul la altul, aproape genetic, această adaptare dobândită în decenii de păcălit poporul.

Ultimul contaminat este chiar premierul României, domnul Mihai Tudose, cel care ne tot repetă, agresiv, de la scandalul salariilor lipsă pentru militari încoace, că putem sta liniștiți, rectificarea bugetară va fi pozitivă. „A fost o alarmă falsă, sunt bani“, ne-a asigurat prim-ministrul nu mai departe de vineri. Și tot Tudose declara hotărât: „Rectificarea pe care domnul ministru de Finanţe o va prezenta este pozitivă“.

Numai că cifrele publicate de Ministerul Finanțelor vineri seară, după ora 22  (un obicei care devine, de asemenea, o emblemă a PSD), arată că pozitivul este, de fapt, negativ. Asta pentru că veniturile la care se raportează bugetul de stat au scăzut cu 1,3 miliarde lei, iar cheltuielile pe care statul se angajează să le facă au scăzut cu 347 milioane de lei. Asta în condițiile în care investițiile sunt deja la minimul ultimului deceniu. Finanţele estimează venituri mai mici din impozitul pe profit, impozitul pe venit, ba chiar şi din taxa pe valoare adăugată.

Totuși, deși s-a contrazis cu propriul Minister de Finanțe, în delirul său de minciuni, Mihai Tudose a spus și un adevăr: „Când ai o rectificare pozitivă, nu poate fi vorba despre lipsă de bani pentru lefuri, pensii“. Premierul a denunțat, încă o dată, care e singura filosofie a guvernului său: dăm la gunoi viitorul, doar pentru a satisface orgoliul șefului, al lui Dragnea, de a livra acum electoratului său pensii mărite și salarii exagerat de mărite. Finanțele scriu negru pe alb că, în comparație cu primul semestru al lui 2016, anul acesta „s-au înregistrat creșteri semnificative ale cheltuielilor publice în cazul cheltuielilor de personal (+19,5%)“.

Iar pentru a face rost de banii necesari pomenilor postelectorale, Cabinetul Tudose a tăiat tocmai de la investiții, adică de la domeniile care pot aduce plusvaloare nu doar în prezent, prin creare de locuri de muncă, dar și în viitor, prin faptul că, de exemplu, o autostradă nou-construită este utilă, din punct de vedere comercial, decenii la rând. 

Ministerul Transporturilor a rămas, așadar, fără 6,2 miliarde de lei. De asemenea, bani a pierdut Ministerul Dezvoltării, fapt ce poate confirma natura dezastrului în care se află statul, care taie 2 miliarde de lei de la pușculița lui Dragnea pentru primarii fi­deli. Chiar și la Ministerul Apărării, unde a devenit publică criza de salarii, se taie 300 de milioane de euro – “cheltuielile de capital“.

Evident, ca de obicei în ultimele trei decenii, se iau din nou bani de la Cercetare (-318 milioane de lei, dar oricum nu avem nevoie de cercetare, bine că iau foștii securiști și milițienii pensii speciale) și de la Educație, care pierde 239 de milioane de lei în plină criză a manualelor. În schimb, Serviciul Român de Informații primește în plus o sumă aproape similară cu cea luată de la Educație, adică 298,9 milioane lei, „în principal pentru plata drepturilor salariale și a pensiilor militare de stat, precum și pentru programe majore de achiziții derulate de instituție“. Probabil că a mai rămas o parte din populație neinterceptată și e nevoie urgentă de altă aparatură.   


Urmăreşte-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă şi pe reţelele sociale

Cele mai citite

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...
Ultima oră
Pe aceeași temă