16 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialDupa 23 de ani de la declansarea Revolutiei anticomuniste la Timisoara, la...

Dupa 23 de ani de la declansarea Revolutiei anticomuniste la Timisoara, la ultimele alegeri reprezentantii uniunii lui Ion Iliescu si Dan Voiculescu au obtinut peste 50% din voturi

Dupa ce ani la rand, timisorenii l-au acuzat pe Ion Iliescu – fost nomenclaturist comunist -, ca a confiscat Revolutia din decembrie 1989 inceputa in Timisoara, la ultimele alegeri parlamentare peste 50% dintre locuitorii orasului-martir, care au fost la vot, au pus stampila pe USL, din care fac parte partidele lui Iliescu , mentor-presedinte onorific al PSD, si Dan Voiculescu, impotriva caruia exista sentinta definitiva ca inainte de 1990 a facut politie politica. Adica, exact ce detestau timisorenii in decembrie 1989.

Trebuie sa mai amintim ca tot timisorenii, in 1990, au incecat sa impuna Legea Lustratiei prin Proclamatia de la Timisoara, atat de hulita de Ion Iliescu.

Dupa votul exprimat de timisoreni la 9 decembrie 2012, martirii probabil  se rasucesc in morminte – cei care au avut parte de un mormant, deoarece primii 44 de eroi impuscati in ziua de 17 decembrie 1989, au fost dusi, pe ascuns, la Bucuresti, arsi la crematoriu, iar cenusa lor a fost aruncata la groapa de gunoi a Capitalei.

Ar mai fi de amintit ca pana prin luna mai 1991, la ordinul lui Ion Iliescu, pe atunci presedintele tarii, a fost tinut secret locul unde a fost aruncata cenusa eroilor, desi grupuri mari de timisoreni veneau periodic la Bucuresti, cerandu-si mortii pentru a-i inmormanta crestineste.

 Rememorarea inceputului sfarsitului comunismului in Romania

In seara zile de 15 decembrie 1989, la Timisoara, în faţa casei pastorului baptist Laszlo Tokes s-au adunat mai multi credinciosi  pentru a protesta  împotriva  evacuarii dictate impotriva pastorului de Judecătoria Timişoara, la ordinul Securitatii. Pastorul criticase regimul ceausist in presa internationala.

Ofiterul de Securitate care fila casa pastorului, recunoscut de multime , a fost luat la bataie. Multimea a cantat “Desteapta-te, romane!” si a strigat lozinci anticeausiste si anticomuniste. A fost scanteia care a declansat revolta  in Timisoara.

A doua zi, pe 16 decembrie, seara, s-au adunat mii de timisoreni pe strazi si au strigat lozinci. In acea zi s-au operat arestari. Lozinca -stindard a fost :”Azi in Timisoara, maine-n toata tara!”. Se striga “Libertate/Dreptate!” “Jos comunismul!”, s-a cantat “Desteapta-te, Romane!”.

In zilele de 17 si 18 decembrie , la ordinul dictatorului Nicolae Ceausescu, Armata, Militia  si Securitatea au facut macel in Timisoara. S-a tras la foc automat. Primii morti – 44 de victime – din ziua de 17 decembrie au fost dusi la Bucuresti, cadavrele au fost arse si aruncate intr-un canal de la gropa de gunoi a Capitalei din Popesti Leordeni.

In ziua de 20 decembrie 1989, Timisoara a fost declarat primul oras liber de comunism, armata locala fraternizand cu protestarii.

Timisorenii vor incepe maine comemorarile: dimineata, la ora 9,00 vor face un mars pornind de la biserica reformata unde a slujit Tokes, iar seara, la ora 17.00 , in aula Universitatii de Vest va avea loc un concert, urmat de un mars in timpul caruia se vor depune coroane de flori la locurile unde au fost impuscatii eroii timisoreni.

Dupa 23 de ani…

Cine si-ar fi imaginat in ianuarie-iunie 1990 ca, dupa 23 de ani de la Revolutie, peste 50% dintre timisorenii, care au iesit la vot la data de 9 decembrie 2012, vor pune stampila pe USL – uniune din care face parte partidul presedintelui onorific Ion Iliescu, fost prim secretar PCR, acuzat de timisoreni ani la rand ca a confiscat Revolutia pentru conservarea puterii in mainile securistilor si nomenclaturistilor comunisti?! Din aceeasi uniune, preferata la vot de timisoreni, face parte si Dan Voiculescu, impotriva caruia exista sentinta definitiva ca a facut politie politica pe vremea lui Ceausescu, adica exact ce voiau sa lustreze timisorenii in 1990…

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă