15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialDuelul outsiderilor

Duelul outsiderilor

Fără să se numere printre favoriţii la podium, Cosmin Hănceanu a câştigat prima sa medalie la individual din carieră, bronz în proba de sabie din cadrul Campionatelor Mondiale de scrimă.

Deşi toată lumea se aştepta ca la aceas­­tă ediţie a Cam­pionatelor Mon­­diale de scri­mă care se desfăşoară la Paris, Rareş Dumitrescu, medaliat cu argint la CM de anul trecut şi numărul 4 în ierarhia lumii, să urce pe podium, Cosmin Hăn­ceanu , doar nr.53 mondial, a produs surpriza. După ce toţi coechipierii săi au fost eliminaţi pe rând din competiţie, Hâncea­nu a ajuns până în semifinale, unde l-a întâlnit pe coreeanul Woo Young Won. Din păcate, ro­mânul nu a reuşit să treacă de asia­ticul care, deşi nu se numără printre cei mai valoroşi 16 scri­meri din lume, a fost într-o for­mă de zile mari şi a reuşit marea surpriză a competiţiei: l-a învins în finală, pe Nicolas Limbach, campionul mondial en-titre, nu­mă­rul 1 mondial şi principalul favorit la titlu. Performanţa lui Hănceanu este cu atât mai semnificativă cu cât a fost reuşită în momentul în care toţi coechipierii săi s-au oprit în turul al treilea. Vicecam­pionul mondial de anul trecut, Rareş Dumitrescu, a fost elimi­nat în runda a treia a competiţiei de bie­lorusul Dmitri Lapkes, Florin Zalomir a pierdut în faţa ungu­rului Aron Szilagyi, iar Tibe­riu Dolniceanu a părăsit competiţia tot în turul al treilea, eliminat fiind de Cosmin Hănceanu.

Confirmare, în sfârşit?

Rămas singur în concurs, Hănceanu a trecut în optimi, de ucraineanul Dmitro Pundik, iar în sferturi, de rusul Alexei Iaki­menko. „Este extrem de dificil să concurezi din momentul în care toţi coechipierii tăi au fost eli­minaţi”, a explicat Paul No­vac, secretarul general al Fede­raţiei Române de Scrimă. „Este o pre­siu­ne  suplimentară mai ales că obiectivul nostru era o medalie. Îţi trebuie multă tărie de caracter şi stăpânire de sine pentru a reuşi să ajungi până în semifinale. Apoi, în careul de aşi se poate în­tâmpla orice. De altfel s-a şi de­mon­strat, coreeanul furni­zând o surpriză uriaşă în finală, unde l-a învins pe Limbach, deşi nu figu­rează nici în primii 15 în topul mondial”, a spus Paul Novac.

Medalia de bronz cucerită de Cosmin Hănceanu a fost incon­tes­tabil o surpriză pentru ma­jo­ritatea celor prezenţi la Mon­dia­lele de scrimă de la Paris. Chiar şi conducerea forului nos­tru de specialitate a recunoscut acest lu­cru, dar a adăugat că aceas­tă sur­priză poate fi inter­pretată şi ca o confirmare a va­lo­rii sporti­vului. „Cosmin Hăncea­nu se află în lo­tul repre­zen­tativ de sabie de şase-şapte ani. Să nu uităm că a fost om de bază al echipei cu care a cucerit un titlu mondial şi o me­dalie de argint. Acum se poate spu­ne că a venit şi vremea lui la in­­­di­vidual”, a precizat Paul Novac.

Mihai Covaliu, încă un succes ca antrenor

Practic, succesele în echipa masculină de sabie a României  se obţin cu constanţă, chiar dacă de către sportivi diferiţi, de când la cârmă se află fostul campion olimpic Mihai Covaliu. „Covaliu a reuşit să închege o echipă ex­traordinară. Deşi a fost în lot cu toţi actualii să elevi, Covaliu a in­trat excelent în pielea antre­no­rului şi, deşi a rămas acelaşi bun camarad, când este vorba de pregătire nu uită nici un amă­nunt indiferent că este vorba de tehnică şi tactică, odihnă sau recuperare. În plus, cu toţii mănâncă împreună, îşi petrec timpul liber împreună, sunt un tot unitar”, a explicat şeful FRS secretul succeselor româneşti de la sabie masculine. Montaţi excelent după reuşita lui Cosmin Hănceanu de la indi­vidual, întreaga formaţie mas­cu­lină de sabie a României, al­cătuită din Florin Zalomir, Rareş Dumitrescu, Tiberiu Dol­niceanu şi, bineînţeles, Cosmin Hăncea­nu, se gândeşte să cuce­rească o medalie mondială şi la între­cerea pe echipe de mâine.

Şanse la medalie, azi

Delegaţia noastră de scrimă spe­ră să-şi mărească numărul de medalii chiar astăzi, când în com­petiţia individuală femini­nă de sabie vor intra Ana Maria Brânză, vicecampioană olimpi­că la Bejing, Loredana Iordă­chioiu, Anca Măroiu şi Simona Alexandru.

Cele mai citite

Un sfert din liniile STB vor circula pe trasee modificate în acest weekend

Majoritatea troleibuzelor, un sfert din tramvaie și o parte semnificativă din autobuze vor circula pe trasee modificate în acest weekend (11 și 12 mai...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă