12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDSK în iureșul „afacerii Carlton“

DSK în iureșul „afacerii Carlton“

Luni, s-a deschis la Tribunalul corecţional din Lille procesul „afacerii Carlton“, în cadrul căreia fostul şef al FMI, Dominique Strauss-Kahn compare alături de alte 13 persoane, printre care „Dodo Saramură“. Peste 300 de ziarişti din întreaga lume asistă la acest proces, ce va dura trei săptămâni, în care DSK, fost favorit la prezidenţialele din 2012, va trebui să răspundă la acuzația de „proxenetism agravant“. El este acuzat că s-a aflat în centrul unei reţele de prostituţie inițiate de amicii săi din nordul Franţei.

După incredibila poveste a „afacerii Sofitel“ din New York, căderea lui DSK este ameţitoare. Acum patru ani, cariera sa politică era la apogeu. După scandalul Sofitel, a urmat „afacerea Carlton“ din Lille. Luni, DSK s-a aflat pe banca acuzaţilor în procesul din Lille, alături de alte 13 persoane, între care un hotelier, un poliţist, un avocat, antreprenori, proxeneţi.

Judecătorii au estimat că DSK nu putea ignora faptul că femeile care îi erau prezentate la partidele „libertine” erau prostituate plătite şi, pe de altă parte, că acele serate erau organizate special pentru el, pe atunci fiind supranumit „regele petrecerilor”. DSK va fi confruntat cu două prostituate care s-au declarat parte civilă în proces. Dacă DSK este adevărata „miză” a acestui proces, mulţi consideră că acuzaţia de proxenetism este destul de fragilă, iar teza susținută de mulți avocaţi este că afacerea Carlton este, înainte de toate, un dosar „politic”, pus la punct pentru a-i bara candidatura la prezidenţialele din 2012. Dar scandalul din SUA, de la hotelul Sofitel, a rezolvat problema.

Publicaţia L’Obs a relatat că, luni după-amiază, tribunalul a examinat o cerere depusă de apărătorul unuia dintre acuzaţi, fost responsabil al Siguranţei Departamentale de Nord, Jean-Christophe Lagarde. Cererea se referă la declaraţiile unui fost comisar de poliţie din Lille din vremea în care ancheta nu fusese deschisă oficial, potrivit căruia înregistrările administrative şi deci autorizate de Matignon au avut loc între iunie 2010 şi februarie 2011. DSK era pe atunci victima programată a unui complot urzit pentru a-i sabota pretenţiile prezidenţiale? Complot destinat să explodeze puţin mai târziu la lumina zilei, dar scandalul Sofitel din New York, din mai 2011, a precipitat lucrurile?

În procesul de la Lille, din cauza personalităţii unuia dintre acuzaţi, Dominique Strauss-Kahn, afacerea s-a amplificat, deşi nu ar trebuit să ajungă la acest nivel niciodată, susţine avocatul unui acuzat, precizând că „riscul pentru justiţie este că acesta va exploda şi vom vedea că dosarul este vid”. Desigur, avocaţii îşi fac datoria, îşi joacă rolul, dar o astfel de unanimitate, în timp ce interesele presupuse ale clienţilor lor diferă, este notabilă. În iunie 2012, Parchetul a cerut neurmărirea penală pentru DSK, estimând că a fost „beneficiar” al prostituţiei, dar nu proxenet.

Ce riscă acum DSK? Teoretic, pedeapsa maximală pentru proxenetism, în acest caz „agravant”, fiind comis de mai multe persoane, este de zece ani de închisoare şi o amendă de 1,5 milioane euro. În joc îi este reputaţia, şi aşa şifonată puternic după scandalul Sofitel. DSK este slăbit după sinuciderea în octombrie a asociatului său Thierry Leyne şi falimentul fondului speculativ pe care îl creaseră împreună. Prietenii săi arată că „spectacolul va fi suficient de penibil” şi au făcut front comun pentru a nu mai alimenta acest scandal cu confidenţe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă