18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDrapelul Unirii lui Cuza, salvat prin arta restaurarii

Drapelul Unirii lui Cuza, salvat prin arta restaurarii

Cea mai mare parte din Colectia de steaguri a Muzeului National de Istorie  este alcatuita din exemplare restaurate. Pentru ca in special la aceste obiecte se inregistreaza frecvent un grad avansat de degradare.
Conditiile improprii in care au fost tinute, pe parcursul timpului, in diferite locuri, si-au lasat amprenta implacabila asupra acestor marturii de mare pret ale istoriei nationale. Unde nu le-a pulverizat trecerea timpului, sobolanii sau gandacii au decupat gauri de toate marimile in matasea lor brodata sau pictata. Ajunse la MNI, ele au sansa de a incepe o noua viata, prin restaurare. Aproape fara solutie a fost insa drapelul lui Tudor Vladimirescu, ajuns la Muzeul National de Istorie intr-o asemenea stare de degradare incat pictura care il impodobea era pulverizata.
Mai norocos, Steagul domnesc al lui Cuza a intrat pe maini bune, o maestra a restaurarii textile stiintifice, dna Sidonia Macri, expert restaurator al MNI, ocupandu-se de el, de aproape doua decenii.

Steagul Unirii, gaurit de sobolani si "consolidat" cu tighele

Steagul domnesc din timpul domnitorului Alexandru Ion Cuza dateaza de la 1863-1864. Cunoscut si sub numele de Steagul Unirii, drapelul de mari dimensiuni, 2×2,30 m, este un tricolor impodobit cu o pictura realizata pe matase, care reprezinta cele doua simboluri heraldice ale Moldovei si Tarii Romanesti. Provenind de la Muzeul Militar, acest steag, grav deteriorat, a suferit prin anii ‘48-‘50 si o interventie brutala prin care s-a incercat consolidarea sa, prin cusaturi paralele, tip tighel, executate manual la distanta de 1 cm una de alta. Aceste cusaturi, pe langa gaurile facute de sobolani, au spart matasea si culorile picturii. Dna Sidonia Macri a realizat in 1984 un facsimil al Steagului Unirii, care a fost expus in Sala Unirii de la MNI, in timp ce asupra originalului continua munca de restaurare pe care a inceput-o in aceeasi perioada. In anumite zone, amplaseaza bucatelele de matase ramase din vechiul steag, iar pictura o reface prin studiu la sevalet, fiecare operatie din cadrul procesului de restaurare fiind mai intai testata si apoi aplicata.
Supus unei adevarate barbarii a fost si steagul daruit de Stefan cel Mare Manastirii Zografi de langa Muntele Athos.  Impodobit cu o superba broderie bizantina din sec. al XV-lea, pe matase,  cu fir de argint aurit, de cea mai buna calitate, de mari dimensiuni (950 x 1230 cm), steagul a fost maltratat, pe la 1900, prin decupare si lipire cu un strat gros de clei, pe un suport impropriu, din catifea. Tot dna Macri il restaureaza, punand in functiune un intreg arsenal de mijloace artistice si stiintifice.

O meserie doar pentru pasionati

Desi in palmaresul dnei Sidonia Macri se inscriu lucrari exceptionale, prin care obiectele textile restaurate au devenit piese de expozitie, precum rochia Reginei Maria, din matase brodata si cu mantie din catifea brodata, sau vesmintele recuperate din situri arheologice, precum cele ale lui Radu si al Smaranditei Cantacuzino (de la Biserica Cotroceni, demolata in 1984), sau cel al jupanitei de la Tismana, la care inca lucreaza (impreuna cu doua ajutoare, Georgeta Nuta si Deac Ioana), numele sau, ca al oricarui restaurator, nu figureaza nicaieri, obiectele redate circuitului muzeal neavand inscriptionata o astfel de informatie. Extrem de modesta, dna Macri spune ca fiecare piesa restaurata este "o framantare a sa". Priceperea si-a impartasit-o celor mai buni restauratori textili, vreo 70, din intreaga tara. "La noi este o meserie prost platita, pe care o fac foarte putini si doar cei pasionati", spune dna Macri. Absolventa a Institutului de Arte Plastice "N. Grigorescu", dna Sidonia Macri a beneficiat de burse de specializare in Suedia si Italia. "Acolo, cu un salariu lunar se poate cumpara cel putin un pian, daca nu chiar un automobil. Dar cel mai bine este ca in strainatate restauratorii sunt platiti dupa gradul de dificultate al lucrarii, ceea ce ii motiveaza cu adevarat", mentioneaza, apreciativ, aceasta maestra iubita si admirata de cei care-i cunosc lucrarile.
Cine va mai imbratisa meseria de restaurator textil in absenta unei totale lipse de motivatie, cum se practica la noi? Dna Macri, total resemnata, dupa peste trei decenii de cariera, crede ca "totul este in voia lui Dumnezeu" si ca "pentru orice meserie se va gasi cineva care sa o faca".

Cele mai citite

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă