17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialDosarul Transferurilor. Borcea: Am fi vândut jucători şi lui Bin Laden

Dosarul Transferurilor. Borcea: Am fi vândut jucători şi lui Bin Laden

Fostul preşedinte executiv al FC Dinamo, Cristi Borcea, a declarat, la audierea în “Dosarul Transferurilor”, că gruparea alb-roşie era interesată de banii din transferuri şi nu de destinaţia jucătorilor, precizând că ar fi fost dispus să-i vândă chiar şi lui Bin Laden, relatează Mediafax.

La termenul de miercuri au fost audiaţi patru dintre cei opt oameni de fotbal inculpaţi în dosarului transferurilor: Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Ioan Becali şi Cristian Borcea. Curtea de Apel Bucureşti a stabilit la final un nou termen pentru 10 februarie, la ora 13.00. Noul termen în dosarul transferurilor va avea loc după data de 1 februarie când va intra în vigoare noul Cod Penal, care prevede pedepse mai blânde pentru anumite infracţiuni.

Citeşte şi: Nou termen în dosarul Transferurilor: Victor Becali nu este prezent din cauza unor probleme medicale

De altfel, în timpul termenului de miercuri, procurorul a solicitat instanţei să respingă cererea de audiere la o altă dată, formulată de avocatul lui Victor Becali, menţionând că apărarea încearcă să prelungească procesul. “Solicit respingerea cererii în primul rând pentru că documentul medical prezentat nu este tradus din italiană, scrie aici ceva de colică abdominală, şi nici nu are o ştampilă. Apărarea doreşte doar tergiversarea procesului şi stabilirea unui nou termen după 1 februarie (n.r. – dată la care intră în vigoare noul Cod Penal). La sfârşitul şedinţei, preşedinta completului de judecată a glumit pe seama datei de 1 februarie: “Instanţa stabileşte un nou termen pentru 31 ianuarie, ora 23.59. Glumesc, bineînţeles. Noul termen este pentru 10 februarie, ora 13.00”.

În declaraţiile pe care le-a făcut în faţa instanţei, Cristian Borcea a explicat că gruparea Dinamo era la începutul anilor 2000 societate non-profit şi principala sursă pentru acoperirea bugetului era din vânzarea jucătorilor. În consecinţă, clubul vindea jucători atât cluburilor, cât şi altor firme cum erau cele olandeze. “Din 1999 până în 2005, noi la Dinamo am vândut foarte mulţi jucători către alte cluburi, către societăţi, către firme de impresariat şi aşa mai departe. Clubul era societate non-profit şi principala sursă de acoperire a bugetului, în proporţie de 70-80 la sută, era reprezentată de vânzarea de jucători. Pe noi ne interesa să luăm banii, nu unde se transferau jucătorii. Dacă ni-l cerea pe un jucător Bin Laden, păi i-l dădeam şi lui Bin Laden. În ceea ce priveşte firmele olandeze, impresarul jucătorilor, Ioan Becali, ţinea legătura cu ele. Pe noi ne interesa să primim banii”, a spus fostul om de fotbal, care a depus un dosar voluminos cu explicaţiile sale privind transferurile în care este acuzat.

Citeşte şi: Copos, la Curtea de Apel: Faptul că am fost trimis în judecată este o eroare în rechizitoriu

Borcea a declarat că nu se consideră vinovat şi că sumele de transfer le stabilea Consiliul de Administraţie şi Consiliul Director ale clubului. “Menţionez că nu sunt vinovat şi că toate acţiunile mele au constat în a duce la îndeplinire mandatele primite din partea Consiliului de Administraţie. Din cele şapte transferuri în care sunt acuzat în acest dosar eu am participat în şedinţele Consiliului de Administraţie al clubului Dinamo în calitate de invitat doar la transferurile lui Mara, Alexa şi Mitea. Eu nu făceam parte nici din Consiliul Director al clubului Dinamo, cel care stabilea sumele de transfer, cluburile unde se transferau jucătorii sau condiţiile în care se făceau plăţile. Toate sumele din cele şapte transferuri în care sunt acuzat au fost încasate în totalitate şi sunt înregistrate în contabilitatea clubului şi în bilanţ”, a precizat Borcea.

În ceea ce priveşte transferul lui Adrian Mihalcea la Genoa, Borcea a explicat că acesta a fost vândut cu un milion de euro prin intermediul unei firme olandeze. “Pe Adrian Mihalcea l-am cumpărat de la Unirea Slobozia cu 2.000 de dolari şi a fost vândut la Genoa cu un milion de euro. Ulterior el s-a întors gratis la Dinamo, iar eu am primit mandat de la CA al clubului să îl vând din nou, de data aceasta cu 50.000 de dolari. Iar firma olandeză a obţinut pentru noi 250.000 de dolari”, a adăugat el.

Citeşte şi: Dosarul transferurilor: Audierile din Spania şi Olanda, amânate

Fostul oficial dinamovist a afirmat că transferul lui Florin Cernat la Dinamo Kiev s-a efectuat cu acordul firmei olandeze Phoenix BV, cea care deţinea 50 la sută din drepturile federative ale fotbalistului. “Pentru Florin Cernat am obţinut acordul firmei olandeze Phoenix BV, de la care cumpărasem 50 la sută din drepturile jucătorului, să îl transferăm la Dinamo Kiev pentru un milion de dolari. În acest transfer Mihai Stoica sau clubul Oţelul Galaţi nu au avut nicio legătură”, a explicat fostul preşedinte executiv.

Referitor la transferul lui Nicolae Mitea la Ajax Amsterdam, Borcea a menţionat că a fost “păcălit” de impresarul Ioan Becali, acesta din urmă sfătuindu-l pe fotbalist să nu semneze contractul de jucător profesionist cu Dinamo. “Despre Mitea ce pot să spun, că l-am luat de junior în schimbul a 12 mingi, dar nu am reuşit să îi facem contract de jucător profesionist. La transferul lui Mitea, jucătorul a fost sfătuit de impresarul Ioan Becali să nu semneze contractul cu noi şi a putut să plece doar în schimbul indemnizaţiei de formare de 6.000 de dolari. Am fost păcălit, iar banii din transfer i-a luat Ioan Becali”, a mai spus Borcea.

La 20 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis să trimită dosarul transferurilor de jucători, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care, în noiembrie 2012, a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecaţi pentru înşelăciune.

Instanţa supremă a admis atunci recursurile făcute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu şi a desfiinţat “în totalitate” decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti în 12 noiembrie 2012.

Potrivit motivării deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucureşti a respins toate probele cerute în dosarul transferurilor de jucători, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi.

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători, respectiv Ioan şi Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu şi Gheorghe Popescu.

Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse între şi opt ani de închisoare cu suspendare sau cu executare.

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali şi Cristi Borcea au primit câte şapte ani de închisoare cu executare, George Copos – cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica – patru ani cu executare, iar Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu şi Gigi Neţoiu – câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Sentinţa a fost atacată cu recurs la instanţa supremă, care a decis definitiv să retrimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă