13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDosarul Romgaz Târgu Mureș. Directorul tehnic, despre lucrările de deviere ale conductelor:...

Dosarul Romgaz Târgu Mureș. Directorul tehnic, despre lucrările de deviere ale conductelor: Mi-au zis s-o fac, dar cam multe nelegale acolo

Directorul Pantelimon Avram și ceilalți trei membri din compania Romgaz, sucursala Târgu Mureș, știau că lucrările de deviere ale conductelor de gaz au fost făcute fără respectarea normelor de siguranță, conform referatului prin care procurorii anticorupție au cerut arestarea preventivă a celor patru. 

Cei patru – Avram Pantelimon, directorul sucursalei, Ştefan Ioan, directorul tehnic, Mincan Emil Valentin, şeful Secţiei de Producţie, şi Olaru Ioan Tiberiu, şeful Serviciului Proiectare – au fost reținuți, pentru abuz în serviciu. 

În primăvara anului 2014, Pantelimon Avram, împreună cu inculpaţii Emil Valentin Mincan, Ioan Ştefan şi Ioan Tiberiu Olaru, invocând existenţa unor presupuse defecte şi emanaţii de gaze, au hotărât ca o lucrare de deviere a unor conducte de aducţiune de la trei sonde, ce trebuia executată de către o asociere din care făcea parte şi Primăria Târgu Mureş, în condiţiile construirii unui cartier de locuinţe pe raza oraşului, să fie realizată din bugetul propriu al societăţii naţionale, conform DNA. 

Astfel, cei patru inculpați știau că sunt încălcate procedurile legale generale şi interne privind aprobarea lucrărilor de reparaţii şi investiţii în domeniul gazelor naturale și și-au asumat că încalcă legea. 

"Nu au fost respectate prevederile legale din domeniul gazelor naturale, nici în cazul în care aceste lucrări de relocare a aducţiunilor ar fi fost unele de investiţii. (…) Prin efectuarea acestor lucrări nu a fost înlăturată şi nu s-a avut în vedere înlăturarea unei stări de pericol, astfel cum încearcă să acrediteze ideea inculpaţii, din contră, din probele administrate rezultă că noile conducte au fost puse în exploatare fără a fi făcute testele necesare care să garanteze funcţionarea lor în condiţii optime. În mod evident, punerea în funcţiune a conductelor în condiţiile de mai sus creează o stare de pericol mult mai mare decât în condiţiile exploatării vechilor conducte, care chiar dacă funcţionau de mai multă vreme beneficiau de garanţia bunei funcţionări dată de verificările şi testele efectuate în conformitate cu prevederile legale", conform DNA.

Procurorii au concluzionat că cei patru inculpaţi, deşi ştiau că sunt, şi-au asumat încălcarea legii şi au efectuat lucrările de relocare a conductelor. 

Directorul tehnic al sucursalei Romgaz Târgu Mureș, Emil Valentin Mincan, a recunoscut, în fața fiului său, că lucrarea a fost făcută fără respectarea procedurilor şi că a fost dispusă de către superiorii săi, fără a o putea refuza. 

”Lucrarea făcută…că eu nu pot s-o refuz direct. A fost o şedinţă informativă cu toţi din…cu tot staff-ul din Schelă şi…mi-au zis s-o fac, da` cam multe nelegale pe-acolo”, i-a spus Mincan fiului său. 

Pe de altă parte, directorul Avram Pantelimon a precizat că nu consideră că a făcut vreun abuz, când a decis să facă lucrarea, deși a primit chiar și o amendă de la Poliția Locală, pe care a plătit-o cu banii lui, după ce directorul economic şi Biroul financiar au considerat că nu se poate deconta de către Sucursală.

Apoi, a încercat să aducă lucrarea în legalitate și să obțină autorizații. Atunci, s-a constatat că erau deviate conductele şi că lucrarea în fapt era una de investiţii. Nu a urmărit dacă lucrarea s-a realizat, după ce a primit sesizarea „oamenilor responsabili”, l-a chemat pe Mincan şi l-a întrebat: „Ai făcut conductele alea, le-ai deviat?”, răspunsul acestuia fiind: „Da, şefu, le-am făcut în 3 zile”.  

Astfel, arată DNA, afirmaţiile inculpaţilor, conform cărora lucrările de relocare a conductelor de gaze naturale s-au realizat în interesul Romgaz, fiind constatate scurgeri de gaze şi defecte ce ar fi pus în pericol siguranţa oamenilor şi obiectivelor din zonă, nu au suport real. 

Totodată, inculpații au încercat să elimine, încă de la început, eventuale suspiciuni privind executarea lucrărilor în folosul asocierii dintre Primăria Târgu Mureş şi firma Contrascom Benţa, care aparține omului de afaceri Remus Benţa, care urma să construiască un cartier de locuinţe în zonă. 

Potrivit procurorilor, respectiva susţinere a fost contrazisă atât de corespondenţa dintre Primăria Târgu Mureş şi firma Contrascom Benţa, cât şi de Remus Benţa, care a fost audiat în calitate de martor. Acesta a declarat că lucrările la construirea cartierului Belvedere au fost blocate în aprilie 2015 întrucât a expirat termenul contractual, dar ulterior a solicitat eliberarea de avize pentru obţinerea autorizaţiilor de construire pe mai multe loturi, fiind demarate lucrările. 

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă