15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Dosarul ICA. Avocatul Mateuț a cerut audierea președintelui Băsescu, a lui...

UPDATE. Dosarul ICA. Avocatul Mateuț a cerut audierea președintelui Băsescu, a lui Ilie Sârbu și a lui Dacian Cioloș. Cereri respinse pe bandă rulantă

UPDATE. 19.45. Curtea de Apel București a respins cererea avocatului Gheorghiță Mateuț de audiere a comisarului Dacian Cioloș, a președintelui Traian Băsescu și a liderului PSD Ilie Sârbu. 

Avocaţii inclupaţilor din dosarul ICA au înaintat instanţei, la termenul de luni, aproximativ 40 de cereri, în care solicită, printre altele, audierea de noi martori, adrese către Curtea de Conturi, ADS sau Primăria Capitalei, depunerea de imagini cu institutul şi chiar test cu poligraful.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut, la termenul luni al dosarului privatizării ICA, să fie audiaţi şi şeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, şi foştii miniştri ai Agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş.

Acelaşi apărător a cerut trimiterea unor adrese către Curtea de Conturi, Agenţia Domeniile Statului (ADS) şi Primăria Municipiului Bucureşti. De asemenea, Mateuţ doreşte să depună nişte fotografii şi materiale video revelatoare pentru modul în care arată Institutul de Cercetări Alimentare (ICA).

Avocata Maria Vasii a cerut sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru lămuriri referitoare la sechestrul pus de instanţă în acest dosar.

La rândul său, George Moloman, avocatul fostului şef al ADS Corneliu Popa, a cerut ca clientul său să fie testat cu poligraful, pentru a se vedea că nu a minţit referitor la privatizarea ICA.

Avocatul lui Sandu Jean a cerut reaudierea lui Adrian Câciu, cel care a făcut parte din corpul de control care a semnat documentul prin care s-a suspendat procedura de privatizare a ICA.

O altă cerere a venit de la avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi, care a solicitat să fie vizionat un interviu cu clientul său, difuzat la TV în mai 2014.

Avocatul fostului ministru Sorin Pantiş a solicitat o expertiză judiciară şi încuviinţarea unui expert parte.

La termenul de luni au fost audiaţi doi dintre inculpaţi, Jean Catalin Sandu şi Nicolae Săvulescu, ambii afirmând că sunt nevinovaţi.

UPDATE. 11.03. Dan Voiculescu a ajuns la Curtea de Apel București. ”Judecata să fie în sala de judecată”. ”Nu voi spune ultimul cuvânt, azi. Mai sunt multe lucruri de discutat”.  Voiculescu a declarat că va sta de vorbă cu jurnaliștii, la ieșirea din sala de judecată.

UPDATE.11.00. Sorin Pantiș, fostul ministru al Comunicaâilor, acuză procurorii de incompetență. ”Azi, după părerea mea, completul de la CAB, poate să reînceapă acest proces,să-l pună pe bazelel lui corecte, economice, a spus Pantiș, la intrarea în DNA.

"Ministrul Dacian Cioloş, fără a avea nicio viză juridică legată de legalitatea constituirii ca parte, nici de un aviz economic care să stabilească că prejudiciul este corect sau nu, Dacian Cioboş a dat curs cererii procuraturii, s-a constituit parte cu acel prejudiciu, pur şi simplu şi-a pus o semnătură fără să aibă în spate avizele necesare. Eu am fost ministru şi ştiu cum lucrează un minister şi cum trebuie să lucreze un ministru. În consecinţă, acela este un abuz", a spus Pantiş, la intrarea în sediul CAB.

Curtea de Apel București ar putea judeca, luni, ultimul termen în dosarul ICA, în care Dan Voiculescu este judecat pentru spălare de bani în cazul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare(ICA). Doar doi inculpaţi mai sunt de audiat. Voicuescu va fi prezent în sala de judecată pentru ultimul cuvânt înainte de sentință.

Citește și: Dosarul ICA-Voiculescu: va recupera justiția prejudiciul de 60.000.000 euro?

Instanța de fond a Tribunalului București l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani închisoare, iar pe ceilalți 12 inculpați la câte șase ani închisoare. DNA a cerut pedeapsa maximă de 12 ani închisoare.

Dan Voiculescu se va prezenta şi la poliţie pentru a respecta măsura controlului judiciar, dispusă de procurorii DNA în dosarul de şantaj. 
În dosar, procurorii Anticorupţie susţin că Dan Voiculescu a preluat Instititul de Cercetări Alimentare în 4 etape, prin subevaluarea imobilelor. 

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă