15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialDormitorul merită mai multă atenţie

Dormitorul merită mai multă atenţie

De obicei, dormitoarele sunt considerate camere banale, cu o funcţie clar stabilită, însă amenajarea lor este importantă, odihna constituind unul dintre necesităţile care contribuie major la confortul din locuinţă.

Tocmai această funcţie face ca ele să fie abordate în plan secund, atunci când se ia în discuţie amenajarea sau reamenajarea locuinţei. Destinaţia lor le face mai puţin vizibile şi de aceea sunt retrogradate în planul investiţional, atât financiar, cât şi creativ. În ceea ce le priveşte, lucrurile par cât se poate de simple: de regulă sunt camere cu forme regulate, amenajate cu mobilier specific, cum sunt paturile, noptierele sau dulapurile pentru haine.

În aceste condiţii, lucrurile par cât se poate de simple atunci când se discută amenajarea unei asemenea încăperi. Ele se vor reduce la alegerea finisajelor pentru pereţi şi pardoseală, a mobilierului şi a obiectelor decorative. Ei bine, tocmai această alegere poate transforma dormitorul dumneavoastră dintr-o încăpere banală într-una originală, de excepţie. Trebuie să investiţi ceva fantezie în proiectul dumneavoastră şi, eventual, ceva mai mulţi bani. Având în vedere faptul că este totuşi camera în care vă petreceţi cel mai mult timp, aceste investiţii sunt cât se poate de justificate.
În cele ce urmează ne vom opri asupra unuia din dormitoarele unei case cu două niveluri. Acesta are o suprafaţă de 16,5 mp şi o formă regulată, paralelipipedică. Reprezintă deci prototipul camerei obişnuite care trebuie amenajată conform cu destinaţia pe care proprietarii i-o atribuie. Punctul de plecare al amenajării a fost o temă din sfera cromaticii. Mai exact, a fost aleasă culoarea verde ca reprezentativă pentru dormitor.

Întâi de toate, s-a folosit această culoare pentru zugrăvirea pereţilor. Pe peretele în dreptul căreia a fost amplasat patul a fost aplicată tehnica sponging. Aceasta creează un efect moale, de suprafaţă pătată prin folosirea unui burete natural cu care se aplică straturile superioare de vopsea. Ceilalţi pereţi împreună cu tavanul au fost zugrăviţi în alb, numai că vopselei i s-a adăugat o mică doză de verde.

Acest lucru a făcut ca suprafeţele să aibă o uşoară tentă din culoarea tematică a încăperii (foto 1). Pardoseala a fost finisată cu parchet din lemn exotic.

Pe una din laturile camerei a fost amplasat un dulap de haine de mari dimensiuni, fabricat pe comandă din PAL melaminat. Uşile au inserate panouri din sticlă de culoare verde (foto 2). Comoda este din acelaşi material, numai că panoul superior a fost laminat tot cu material de culoare verde (foto 3). Amenajarea a fost întregită de dra¬perii şi un covor, alese din aceeaşi gamă cromatică ( foto 4).

Cele mai citite

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...
Ultima oră
Pe aceeași temă