Exclusiv RL PRINT: Ponta, Cioloş şi Grindeanu ne-au lăsat la mâna Gazprom

Importurile de gaze rusești s-au ieftinit atât de mult, încât cantitatea care a intrat în România a crescut cu 629% anul trecut, în timp ce producătorul local Romgaz a fost nevoit să închidă sonde. La această situație s-a ajuns din cauza unei ordonanțe aprobată în 2013 de guvernul Ponta

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.02.2017 - 19:11

„România liberă” îți oferă joi  24 de pagini cu dezvăluiri exclusive, informații și analize în profunzine, opinii şi comentarii pe subiectele zilei, reportaje şi documentare speciale, dar și un supliment special de mică publicitate.

Ponta, Cioloş şi Grindeanu ne-au lăsat la mâna Gazprom

Importurile de gaze rusești s-au ieftinit atât de mult, încât cantitatea care a intrat în România a crescut cu 629% anul trecut, în timp ce producătorul local Romgaz a fost nevoit să închidă sonde.

La această situație s-a ajuns din cauza unei ordonanțe aprobată în 2013 de guvernul Ponta, care a impus producătorilor locali o suprataxă de 60% pe veniturile suplimentare obținute din vânzarea gazelor, al căror preț a fost estimat că va creşte. În 2014, printr-o altă ordonanță de urgență, Guvernul a impus o referință pentru calculul suprataxei de 72 lei/MWh.

Dar pe fondul ieftinirii semnificative a petrolului pe piața internațională, prețul gazelor din import a început să scadă din 2015, ajungând anul trecut la un nivel de 53 lei/MWh. Cu toate astea, nici guvernul Cioloș nu a renunțat la această suprataxă, fiindcă veniturile aduse annual la buget sunt de ordinul sutelor de milioane de lei.

Şi cabinetul Grindeanu o păstrează, deoarece banii sunt prevăzuţi ca sursă de venituri la buget.

Culisele schimbărilor din Guvernul Grindeanu

Comitetul Executiv Național al PSD a validat, miercuri, o serie de propuneri de miniștri în cabinetul condus de Sorin Grindeanu. Pe lângă Tudorel Toader, propus pentru portofoliul Justiției, Mihai Tudose este sprijinit pentru Economie, Alexandru Petrescu va fi mutat de la Economie la IMM-uri, iar Rovana Plumb ar urma să preia Ministerul Fondurilor Europene. Pentru intra în guvern, cei menționați trebuie acceptați și de președintele Klaus Iohannis. Subiectul cel mai delicat pentru PSD este mandatul de la Justiţie. 

Ambasadorul Marii Britanii: „Am aplaudat decizia Guvernului de a retrage ordonanța”

Paul Brummell a precizat că, după ce a citit raportul MCV, consideră că această monitorizare europeană a justiţiei din România trebuie să continue, în ciuda progreselor înregistrate. Pe de altă parte, Paul Brummell a ,menționat că țara sa este gata să sprijine eforturile organizațiilor din România pentru a păstra pădurile virgine.

Cine controlează cele 16 servicii secrete din SUA

La propunerea PSD, Parlamentul se pregăteşte să modifice legislaţia românească pentru a întări controlul civil asupra serviciilor de informaţii. O problemă delicată, pentru care nu există un model clar de urmat. Cel american este recomandabil, deoarece acolo legislația este mult mai dură.

 

Ce mai puteți citi în ziar

Cum va arăta 2017 pentru litoralul românesc

Specialiștii afirmă că numărul de turiști va crește în acest sezon. Multe hoteluri au fost deja ocupate în totalitate pentru perioada de vârf datorită ofertelor avantajoase early-booking. Și în anul 2017  pe primul loc în topul preferințelor se află Mamaia, urmată de Eforie și Venus. Ca și anii trecuți, sudul litoralului, care oferă prețuri mai mici, mai multă liniște și mai mult spațiu verde, este în revenire.

Academia Română recidivează și învie ideile lui Ceaușescu

Într-un studiu publicat recent pe site-ul Academiei Române se propune ca absolvenții cu studii superioare care au studiat la stat, fără plată, și vor să emigreze să-și plătească facultatea. Din echipa care a elaborat această parte a studiului, referitoare la educație, fac parte două personaje controversate, apropiate PSD: Ecaterina Andronescu și Ioan Aurel Pop.

Nu ratați ediția de print. Joi, la chioşcuri şi prin abonament!

Citește totul despre:

Comentarii