16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCulisele politice ale unui scandal sexual

Culisele politice ale unui scandal sexual

Şeful CIA, generalul David Petraeus, a demisionat oficial din cauza unei relaţii extraconjugale, dar, potrivit unor observatori, motivul real ar putea fi eşecul de la Benghazi, unde în atacul contra consulatului american au murit ambasadorul SUA în Libia şi alţi doi funcţionari.

Demisia-surpriză a generalului Petraeus, eroul din Irak şi Afganis­tan,  a lăsat CIA fără şef. Oficial, ar fi vorba de un scandal declanşat de o relaţie a generalului cu fermecătoarea sa biografă, după 37 de ani de căsătorie. Potrivit tradiţiei americane, Petraeus nu este primul şi desigur nici ultimul care îşi distruge cariera din cauza unui scandal sexual, dar în acest caz există zone de umbră care pun semne de întrebare privind adevărata cauză a demisiei sale şi motivul pentru care preşedintele Obama a acceptat-o imediat. Pentru că demisia se înscrie între două evenimente majore – atacul consulatului american din Benghazi, soldat cu moartea a trei americani, printre care ambasadorul, şi realegerea lui Barack Obama.

La Washington se consideră că Petraeus, un militar de excepţie dar fără nici o experienţă în serviciile secrete, a fost înlăturat de Obama pentru că nu era la înălţimea postului în fruntea CIA. Se ştie că preşedintele a reacţionat violent la incidentul din Benghazi, pentru că de peste trei decenii nu a mai fost asasinat un ambasador american. Oricum, generalul urmează să compară în faţa Comisiei parlamentare de anchetă a afacerii Benghazi şi riscă să declare că CIA a înre­gistrat un eşec. Analiştii cred că este vorba de o combinaţie între presiunile Casei Albe şi propria sa reticenţă de a mărturisi erorile CIA care a provocat această falsă demisie.

Marţi, Congresul american urmează să audieze responsabili ai FBI şi ai CIA în cadrul anchetei care a antrenat demisia surpriză a  generalului de patru stele. Anunţul brusc al lui Petraeus că va părăsi conducerea CIA a produs un şoc la Washington şi mărturisirea infidelităţii sale conjugale aruncă o umbră peste gloria celui mai popular dintre generalii americani şi stinge, de asemenea, speculaţiile privind viitorul politic al acestui bărbat văzut ca un concurent pentru Casa Albă în 2016, sub culorile republicane. Petraeus este un simbol al corectitudinii militare şi reputaţia sa a devenit legendară de când a reuşit turul de forţă al scoaterii armatei americane din viesparul irakian, orchestrând o „contra-insurecţie” încununată de succes.

El a organizat un plan similar şi pentru Afganistan. Dacă relaţiile generalului au fost mai curând tumultuoase cu Casa Albă când era în fruntea coaliţiei internaţionale în Afganistan (2010-2011), activitatea sa la conducerea CIA, unde a fost numit de un an şi unde juca un rol cheie, înmulţind discret misiunile dificile în Pakistan sau în Orientul Mijlociu, părea să-l mulţumească pe Obama. Oficiali americani au explicat însă că relaţia extraconjugală a unui om într-un post atât de sensibil punea probleme de securitate, lăsându-l vulnerabil în faţa unui şantaj. Şi totuşi, părerea tuturor este că adevărata cauză a căderii sale este afacerea Benghazi. În ultimele zile, numele lui Petraeus era evocat pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării, însă în plină dezbatere asupra evenimentelor din Libia, generalul se afla în prima linie, agenţia fiind acuzată că a subestimat ameninţarea atacurilor teroriste.

Iubitele generalului

Gelozie, ambiţie, putere. Ca în tragediile greceşti, căderea generalului Petraeus, care încarna ambiţii prezidenţiale pentru 2016, a survenit datorită rivalităţii între două femei. Câteva zile distanţă de realegerea lui Obama, afacerea ridică însă multe semne de întrebare. Petraeus, în fruntea CIA de mai puţin de un an, a anunţat vinerea trecută că a prezentat demisia sa preşedintelui Obama, care a acceptat-o a doua zi. Presa americană a descoperit rapid că amanta generalului era Paula Broadwell, care a împlinit 40 de ani în acea zi de vineri. Fost militar, ea a petrecut un an în Afganistan pentru a scrie biografia generalului: „All in: The Education of General Petraeus”.

Totul a început când Paula Broadwell, biograf şi amanta generalului, a ameninţat prin e-mail altă femeie, Jill Kelley, 37 ani, militar în regiunea Tampa, Florida, pe care o suspecta că îi este rivală. Simţindu-se hărţuită,  Jill Kelley, care lucrează la biroul de relaţii al Departamentului de Stat, a sfârşit prin a se plânge FBI-ului. Serviciile secrete au descoperit o relaţie intimă cu David Petraeus şi au evocat un risc pentru securitatea naţională, pentru că Paula Broadwell părea a avea acces la contul gmail personal al generalului. Dar FBI a concluzionat că nici o pierdere serioasă de date nu s-a produs vreodată în urma acestei relaţii şi a concentrat ancheta pe riscul şantajului la care se expune şeful CIA. Paula Broadwell, povesteşte în biografia foarte elogioasă a „mentorului” ei supranumit „Peaches”, că l-a cunoscut  în 2006. Frumoasa şi strălucita absolventă a academiei militare West Point şi a Harvard, ofiţer în rezervă, ultra-ambiţioasă şi obsedată de forma sa fizică, a început relaţia cu generalul de 60 de ani după numirea acestuia în fruntea CIA, în toamna anului trecut. Accesul ei fără precedent la „boss” făcea valuri la cartierul general unde regulile sunt foarte stricte. Ea îl însoţea des la jogging-urile matinale şi era invitată mereu în misiunile oficiale. O fotografie a lui Petraeus cu Angelina Jolie, făcută la etajul 7 al CIA de un fotograf al casei şi plasată de Paula pe Facebook, a îngrijorat agenţia obişnuită cu păstrarea secretelor. Paula Broadwell pare să fi fost luată prin surprindere de explodarea scandalului, pentru că prevăzuse o petrecere aniversară la Washington cu numeroşi ziarişti în weekendul ce a urmat anunţului generalului.

Relaţia dintre Petraeus şi frumoasa lui Paula s-a terminat în această vară, dar ancheta FBI începuse în primăvară. Potrivit Wall Street Journal, procurorul general Eriec Holder era la curent deoarece FBI era obligat să obţină undă verde pentru anchetă. Casa Albă ştia?  Şeful Comisiei pentru securitate internă a Camerei reprezentanţilor, Peter King nu crede versiunea oficială. „Dacă nu era nimic, de ce FBI ancheta şeful CIA de şase luni? Şi în caz contrar, cum de FBI nu a prevenit preşedintele?. El solicită mărturia generalului Petraeus în legătură cu afacerea Benghazi, de acum încredinţată numărului 2 care l-a înlocuit. Ca mulţi alţii, King nu crede că povestea adulterului, fără nici un risc pentru securitatea naţională, ar fi fost suficientă astăzi pentru a provoca înlăturarea unei persoane de importanţa generalului Petraeus.

Precedente

America are reputaţia că nu este  blajină cu oamenii politici prinşi în flagrant delict de nesăbuinţă sexuală. Spre deosebire de Europa unde opinia publică nu este jenată de un cancelar german căsătorit de patru ori, de un premier italian care participă la partide „bunga-bunga” sau de un preşedinte francez cu un copil adulterin.

Dar abuzul autorităţii în profitul libidoului debordant nu este o specialitate americană, politicieni implicaţi în scandaluri sexuale fiind celebri şi în Franţa, Israel, Africa de Sud, Italia. În SUA, în ultimii cinci ani scandalurile sexuale au dus la demisia a patru membri ai Camerei Reprezentanţilor, au distrus speranţele unui fost candidat la investitura pentru prezidenţiale (democratul John Edwards), a doi guvernatori ai statului New York şi a doi senatori.

Gary Hart, marea speranţă a democraţilor americani, şi-a anunţat oficial candidatura la Casa Albă în mai 1987. Dar când Miami Herald a dezvăluit că a petrecut o noapte în compania unei tinere manechin, fiind căsătorit, el a început prin a nega, apoi a declarat că viaţa privată a politicienilor nu priveşte pe nimeni. Scandalul a luat amploare şi şi-a retras candidatura. Bill Clinton a recunoscut că are o „relaţie deplasată” cu Monica Lewinski după ancheta procurorului independent Kenneth Starr. El a fost acuzat că a minţit sub jurământ şi a fost la un pas de procedura de „impeachment”, respinsă de senatori în februarie 1999.

În 1998, Robert Livingston, reprezentant al republicanilor a demisionat după ce a dezvăluit o relaţie extraconjugală. În 1999, Newt Gingrich, republican, fost preşedinte al Camerei, s-a căsătorit cu o fostă angajată şi a mărturisit că relaţia lor debutase în 1993, când era căsătorit cu a doua soţie. În 2007, Paul Wolfowitz a demisionat de la conducerea Băncii Mondiale. Fostul secretar adjunct la mi­nisterul Apărării după ce fusese acuzat de nepotism pentru că obţinuse ca  amanta sa, Shaha Riza, fostă responsabilă cu comunicarea în departamentul pentru Orientul Mijlociu,  să fie mutată în Departamentul de Stat pentru evitarea conflictului de interese.

Şi o creştere de salariu de 60.000 dolari. În 2007, John Edwards, figură în ascensiune în partidul democrat, a fost acuzat că a întreţinut o relaţie extraconjugală cu o realizatoare de filme în timpul campaniei. În 2008, Eliot Spitzer, 48 ani, guvernator democrat al statului New York, alias „Şeriful de pe Wall Street”, a fost în centrul unei afaceri de moravuri – a fost constrâns să demisioneze după dezvăluirea relaţiilor cu o reţea de prostituţie. În 2009, Mark Sanford, guvernatorul statului Carolina de Sud a recunoscut că şi-a înşelat soţia după o săptămână petrecută în Argentina cu amanta. Era favorit pentru a reprezenta republicanii la alegerile prezidenţiale în 2012. Iar Arnold Schwarzenegger, legendarul Terminator de la Hollywood, ales guvernator în California în 2003, a divorţat după ce a confirmat că este tatăl unui copil nelegitim.  

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă