17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDoar 5% din salariu pentru o viata de om

Doar 5% din salariu pentru o viata de om

Comisia de disciplina a Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Bacau a decis aplicarea unor sanctiuni blande pentru asistenta si soferul ambulantei in care o femeie de 52 de ani a murit dupa ce primul tub de oxigen s-a terminat, iar al doilea era gol.
Comisia de ancheta a stabilit ca personalul de la ambulanta care a transportat-o pe femeie este vinovat de nerespectarea Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 2011/2007, cu privire la aplicarea masurilor in asistenta medicala de urgenta. "In urma anchetei interne s-a luat masura sanctionarii administrative a ambulantierului Gheorghe Bejan si a asistentei medicale Carmen Asaftei, cu penalizare de 5 la suta din salariu, pentru doua, respectiv trei luni", a declarat directorul SJA Bacau, dr. Sorin Enescu. Potrivit acestuia, ambii angajati aveau obligatia sa verifice starea si dotarea masinii, inclusiv rezervele de oxigen, inainte de a pleca din statie.

 

De asemenea, asistenta medicala ar fi trebuit sa solicite ajutor suplimentar cand pacienta a intrat in stop cardio-respirator, a mai declarat Enescu. Comisia de disciplina nu a luat, pana in prezent, nici o masura in privinta medicului Adrian Colibaba, care era de garda in ziua incidentului.
Femeia in varsta de 52 de ani, din Bacau, a murit, sambata, 24 iulie, intr-o ambulanta a SJA Bacau, dupa ce primul tub de oxigen s-a terminat, iar al doilea nu a putut fi folosit deoarece era gol, rudele femeii facand plangere penala si anuntand ca se vor adresa si Colegiului Medicilor. Pacienta, Paula Ureche, suferea de Boala Hodgkin (cancer in sange), pentru care facea tratament. Potrivit fiilor sai, pe 20 iulie femeia a fost externata din Spitalul Coltea, dupa o operatie de scoatere a splinei, si a ajuns la Bacau.

 

Daniel Ureche, unul dintre fiii decedatei, a declarat ca a dus-o pe mama sa la Spitalul Judetean Bacau dupa ce femeia a facut febra si se simtea rau. El spune ca a vorbit la Coltea, stabilind ca femeia sa fie transportata la spital in dimineata de 24 iulie, motiv pentru care de la Spitalul din Bacau a cerut o ambulanta cu toate dotarile necesare. Barbatul il acuza si pe soferul Salvarii ca a ales sa continue drumul pana la Focsani, desi distanta ar fi fost mai mica pana la Adjud. "Cand am ajuns la Focsani, mama era deja moarta, nu s-a mai putut face nimic. Au schimbat tubul de oxigen, dar degeaba, era prea tarziu", a spus Constantin Ureche, alt fiu al pacientei.

» Prefectul a cerut pedepse exemplare
Prefectul de Bacau, Dorian Pocovnicu, a cerut, imediat dupa aparitia in presa a cazului, pedepsirea exemplara a celor vinovati. "Am avut discutii cu toti factorii implicati in ancheta, inclusiv la Ministerul Sanatatii. Ancheta trebuie sa aiba loc cu maxima viteza si celor vinovati sa li se aplice sanctiuni drastice, pentru exemplu", a declarat atunci prefectul judetului Bacau. In acest caz a declansat o ancheta si Ministerul Sanatatii, iar comisia asteapta rezultatul final al examenului histopatologic realizat la Institutul de Medicina Legala din Iasi, care va stabili daca Paula Ureche a murit din cauza lipsei de oxigen sau a bolilor de care suferea.

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă