18.9 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialDoar 3% din cei care fac infarct în afara spitalului supraviețuiesc

Doar 3% din cei care fac infarct în afara spitalului supraviețuiesc

Doar 3% dintre persoanele care suferă un stop cardiac în afara spitalului supravieţuiesc, întrucât puţini oameni ştiu să facă manevre de resuscitare, arată președintele Societăţii de Salvare Bucureşti (SSB), Cristian Grasu, conform Mediafax.

"Societatea de Salvare Bucureşi îi învaţă joi pe bucureşteni tehnici de resuscitare. De fapt, această acţiune nu este organizată numai de Ziua Europeană a Resuscitării. Noi avem cursuri de învăţare a tehnicilor de bază pentru salvarea vieţii unui om în stop cardiac, la care au participat aproape 2.000 de voluntari de diverse profesii, jandarmi, judecători, profesori, muncitori, elevi, studenţi", a explicat medicul Cristian Grasu.

Medicii de la Societatea de Salvare Bucureşti organizează joi, până la ora 19.00, în Centrul vechi (intersecţia străzilor Lipscani şi Smârdan) şi Parcul Cişmigiu (intrarea dinspre Bulevardul Regina Elisabeta), cursuri de prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.

"În fiecare an, aproximativ 350.000 de europeni suferă un stop cardiac în afara spitalului. Un stop cardio-respirator poate avea loc oriunde, de exemplu, în stradă, la locul de muncă sau în timp ce o persoană face sport sau alte activităţi care necesită efort. Din pacate, doar la unul din cinci cazuri se intervine la timp în cazul unui stop cardiac care s-a produs într-un loc public", a spus medicul Grasu.

Astfel, în Europa, mai puţin de 1 din 10 oameni cu infarct în spaţii din afara spitalului supravieţuiesc, iar în România rata de supravieţuire în aceste cazuri este de doar 3 la sută.

Orice om care trece pe lângă o persoană aflată în stop cardiac poate să verifice dacă victima răspunde şi dacă respiră, iar dacă nu, este nevoie de resuscitare cardio-pulmonară. De asemenea trebuie apelat 112.

Până la sorirea ambulanţei, poate fi făcută resuscitarea prin compresii toracice, cu mâinile în mijlocul pieptului, intercalate cu respiraţie gură la gură (la fiecare 30 de compresii).

"Dacă nu ştiţi să faceţi respiraţia gura la gură, atunci continuaţi compresiile fără întrerupere. Apăsaţi cu forţă. Nu vă temeţi, nu puteţi face niciun rău. Dacă se poate, schimbaţi persoana care face resuscitare la două minute. Dacă aduce cineva un defibrilator extern, porniţi-l imediat şi urmaţi instrucţiunile", a mai spus medicul Cristian Grasu.

Cele mai citite

Prin comasarea alegerilor, AUR pierde jumătate din numărul europarlamentarilor

Ultimul sondaj INSCOP ne confirmă predicțiile preelectorale: 1 + 1 nu fac 2 pe tabla rezultatelor celor două scrutinuri din 9 iunie 2024. Dar...

Primar din Buzău cercetat penal pentru folosirea resurselor primăriei

Mai mulți locuitori ai comunei Cozieni, județul Buzău, au făcut publice acuzații grave împotriva actualului primar al localității, susținând că acesta comite infracțiuni...

Guvernul taie posturi la Ministerul Justiției. Ce salarii și ce sporuri au consilierii

Executivul are pe ordinea de zi a ședinței din 30 mai 2024 o Hotărâre de Guvern prin care desființează patru posturi din organigrama Ministerului...
Ultima oră
Pe aceeași temă