22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialDoar 10% dintre absolvenţii din acest an au reuşit să-şi găsească un...

Doar 10% dintre absolvenţii din acest an au reuşit să-şi găsească un loc de muncă

Din cei 1.197 de absolvenţi care au intrat de pe băncile şcolii direct în evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, doar 112 s-au încadrat până în prezent pe piaţa muncii. De altă parte, pentru şomerii cu un nivel de instruire scăzut, AJOFM organizează un curs de pregătire în domeniul agriculturii.

Numărul celor care au terminat în acest an studiile liceale sau universitare şi s-au prezentat la sediul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava pentru a solicita dobândirea unui nou statut, respectiv acela de şomer a ajuns la 1.765. Dintre aceştia 1.197 şi-au definitivat dosarul în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj, o parte din cei care nu au făcut-o optând pentru continuarea studiilor.

Până în prezent, 112 de absolvenţi au reuşit să se încadreze în câmpul muncii, 20 dintre aceştia beneficiind şi de o formă de subvenţionare.

Numărul celor care din băncile facultăţilor au direct în rândul şomerilor este destul de consistent, aceştia ajungând la circa 550 numai în municipiul Suceava. Suma pe care o vor primi reprezintă jumătate din valoarea indicatorului social de referinţă, conform noilor reglementări. 8% dintre şomerii suceveni au absolvit studii superioare iar 20% dintre aceştia au sub 25 de ani.

Un nou curs organizat de AJOFM pentru şomerii fără studii urmează să fie autorizat

Numărul însemnat de beneficiari ai Legii 416, privind venitul minim garantat a determinat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava să întreprindă un set de măsuri pentru a putea integra mai uşor aceasta categorie ceva mai vulnerabilă de suceveni pe piaţa muncii.

Din cauza faptului că numeroşi beneficiari ai acestui ajutor social au un nivel de instruire mediocru, mulţi dintre aceştia fiind analfabeţi, angajarea lor în cămpul muncii sau urmarea unor cursuri de perfecţionare sau reconversie profesională este aproape imposibilă.

În acest sens, instituţia suceveană intenţionează autorizarea unui curs de ‘Lucrător în cultura plantelor, în creşterea şi îngrijirea animalelor’, program ce se adrezează cu precădere acestei catogorii sociale. “În proporţie de 90% detaliile pentru demararea acestui curs sunt finalizate, râmânând ca ulterior să solicităm aprobarea lui. Cerinţele pentru înscrierea la acest curs nu prevăd un anumit nivel de pregătire şcolară şi tocmai de aceea mulţi dintre beneficiarii Legii 416 sunt eligibili pentru a urma acest program”, a explicat Aurelia Focşa- director AJOFM Suceava. La nivelul judeţului Suceava, sub 10% din beneficiarii venitului minim garantat reuşesc să se integreze pe piaţa muncii, majoritatea angajându-se pentru a presta servicii în domeniul salubrităţii. Totodată, pentru a-i determina pe cei apartinând categoriilor mai vulnerabile să participe la aceste cursuri şi să-şi sporească astfel şansele de angajare, se intenţionează oferirea unor alocaţii profesionale pe perioada frecventării la aceste programe de calificare. Valoarea acestui stimulent va fi de 50% din Indicatorul Social de Referinţă. Aceasta este una din prevederile pe care Ministerul Muincii intenţionează să le introducă printr-un proiect de modificare a legii şomajului

În realitate însă, mulţi dintre cei care iau ajutor social nu vor să accepte un loc de muncă, preferând să stea acasă şi să primească puţinii bani de la stat. Beneficiarii venitului minim trebuie să se prezinte lunar la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a-şi lua adeverinţa în baza căreia încasează ajutorul social.

61 de şomeri suceveni au intrat în concediu medical în luna octombrie

Persoanele care şi-au pierdut slujbele, dar în prezent beneficiază de indemnizaţia de şomaj pot solicita concediu medical în cazul în care se îmbolnăvesc. În acest caz, aceştia nu mai primesc indemnizaţia de şomaj, ci beneficiază de un procent foarte generos din salariul avut anterior, prin urmare concediul medical este mult mai avantajos din punct de vedere financiar pentru un şomer. În plus, după epuizarea lui, perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj se prelungeşte cu numărul de zile de concediu. La nivel naţional, mulţi şomeri apelează la acest tertip şi îşi rotunjesc astfel veniturile, în condiţiile în care indemnizaţia de şomaj este mult diminuată în comparaţie cu salariul avut anterior.

„Nu avem competenţa să contestam actul medical emis, nu ne putem pronunţa dacă este sau nu justificat”, a precizat Aureloia Focşa, În plus de asta, şomerul e liber să aleagă pentru care medic specialist să opteze. La nivel judeţean, în luna octombrie, 61 de şomeri au solicitat întrarea în concediu medical, cifră care reprezintă circa 1% din totalul şomerilor indemnizaţi din judeţ şi care conform reprezentanţilor AJOFM nu este alarmantă.

Totodată pentru perioada următoare, AJOFM se aşteaptă la un val de disponibilizări, firmele care activează în domeniul construcţiilor urmând a-şi restrânge activitatea datorită condiţiilor termice nefavorabile. O dată cu debutul sezonului rece, 708 suceveni vor intra în inactivitate. Tocmai de aceea, noile modificări prevăzute de Ministerul Muncii stipulează o serie de condiţii speciale pentru şomajul angajaţilor temporar, perioada obligatorie de cotizare la bugetul asigurărilor de şomaj, în cazul persoanelor care au contracte de muncă temporară urmând să fie de minim şase luni, perioadă după care va beneficia timp de trei luni de indemnizaţie de şomaj.

Clădirea care găzduieşte sediul AJOFM şi Agenţia pentru Prestaţii Sociale va intra într-o nouă serie de renovări

Clădirea care găzduieşte în prezent sediul AJOFM şi cel al Agenţiei pentru Prestaţii Sociale urmează să beneficieze de o nouă serie de lucrări de reabilitare. Pentru terminarea lucrărilor de consolidare a clădirii din strada Tudor Vladimirescu, lucrări ce au fost demarate o dată cu începutul anului 2011, AJOFM Suceava a primit o nouă tranşă de bani în valoare de 200.000 de lei, în prezent desfăşurându-se licitaţia SEAP.

Prima tranşă de bani primită de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a acoperit lucrările de modernizare ale parterului şi ale primelor două etaje, fiind înlocuită gresia, faianţa, uşile şi s-au făcut lucrări de igienizare a grupurilor sanitate.

Cu cea de-a doua tranşă de bani, conducerea intenţionează să reabiliteze cel de-al treilea etaj unde în prezent se ţin programele de calificare, intrarea secundară destinată cursanţilor şi să modernizeze sala în care în prezent se defăşoară cursurile pentru ospătari. Clădirea care găzduieşte cele două instituţii nu a mai beneficiat de niciun fel de renovare din anii 1990.

Cele mai citite

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...
Ultima oră
Pe aceeași temă