12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDNA cere documente de la MAE despre un contract IT finanțat...

DNA cere documente de la MAE despre un contract IT finanțat din bani europeni

Direcția Națională Anticorupție (DNA), Serviciul teritorial Ploiești, a cerut documente de la MInisterul de Externe în legătură cu un sistem informatic pentru diaspora câștigat, în 2015, de firma Siveco în asociere cu Expert One Research SRL. În acest dosar, s-a început urmărirea penală "in rem" (pentru fapte), conform unor surse judiciare. Realizarea sistemului informatic a fost realizat cu bani europeni, iar procurorii suspectează fraude.

Firma Siveco este controlată de Irina Socol, inculpată într-un dosar de evaziune fiscală, iar în spatele firmei Expert One Research s-ar afla Sebastian Ghiță, cercetat penal în mai multe dosare. În ultimul dosar, Ghiță este suspectat de obținere și folosire de informații clasificate și de două fapte de dare de mită, motiv pentru care DNA Ploiești a cerut reținerea și arestarea acestuia. Marți, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avizat reținerea, dar nu și arestarea deputatului.

DNA Ploiești a cerut de la MAE documente referitoare  la contractul "Achiziție a infrastructurii hardware si software de baza, a serviciilor de dezvoltare si implementare a Sistemului Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetateni (SIMISC)".

La solicitarea României Libere, Ministerul Afacerilor Externe  a precizat:  " Direcţia Națională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploiești a solicitat Ministerului Afacerilor Externe documente referitoare la contractul <<Achiziție  a infrastructurii hardware şi software de bază, a serviciilor de dezvoltare şi implementare a Sistemului Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni (SIMISC)>>

Contractul respectiv a fost atribuit prin parcurgerea procedurii legale de licitaţie publică deschisă, desfăşurată prin intermediul SEAP, iniţiată în luna mai 2014 şi finalizată în ianuarie 2015.

La licitația publică respectivă au fost depuse cinci oferte, iar criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă  din punct de vedere tehnico-economic.

Contractul a fost atribuit asocierii Siveco România SA şi Expert One Research SRL, iar valoarea acestuia a fost de 25.001.400 lei, fără TVA".

Scandalul a fost declanșat încă din 2015, când a fost atribuit contractul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă