21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialDistribuţia "lapte-corn", afacere de 30 milioane euro

Distribuţia “lapte-corn”, afacere de 30 milioane euro

Distribuţia pachetelor „lapte-corn” în şcolile gălăţene va fi efectuată şi în anul şcolar 2011-2012 tot de firma Risk Com SRL Brăila, care deţine din 2004 monopolul contractelor „lapte-corn” la Galaţi. Firma brăileană a primit contractul în pofida tuturor neregulilor constatate în anii trecuţi, când profesorii, directorii de şcoli şi Inspectoratul Şcolar au cerut chiar stoparea distribuţiei, pentru că în loc de „lapte-corn” firma aducea în şcoli pacheţele „unt-biscuiţi” şi „brânză topită-napolitană”. Risk Com SRL a semnat cu CJ Galaţi contractul nr. 8.109/12.09.2011.

Practic, contractul a fost semnat în prima zi de şcoală şi fără să mai fie organizată o licitaţie. S-a mers pe o formă de încredinţare directă a contractului, prin „negociere fără anunţ de participare”. Cum nici măcar nu a fost publicat un anunţ pe SEAP (Sistemul Electronic pentru Achiziţii Publice), evident că nici nu au mai fost alte oferte, iar conducerea CJ a încheiat contractul cu singurul ofertant, patronul Risk Com SRL Brăila, Ştefan Rădulescu, care este şi director al Electrica SA Brăila. Faptul că nu a mai fost organizată licitaţie e justificat formal: „Situaţie de urgenţă extremă, survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”. Valoarea estimată a contractului era de 1.457.448 lei fără TVA, dar firma din Brăila promite să facă distribuţia pacheţelelor la 30% din valoarea estimată, adică 582.793 lei fără TVA. Cum s-ar putea întâmpla asta? O variantă ar fi să le fie date copiilor produse de foarte proastă calitate, pentru că diferenţa dintre estimare şi preţul contractului este de 60-70%.

La Galaţi şi Brăila, „lapte-corn” de 30 milioane euro

Risk Com SRL şi producătorul de lactate Lactaprod SRL Brăila deţin monopolul distribuţiei „lapte-corn” la Galaţi-Brăila din perioada 2004-2005. Valoarea contractelor „lapte-corn” încheiate de Risk Com SRL din 2004 şi până în prezent este de 20-22 milioane de euro la Galaţi şi 9,5 milioane de euro la Brăila. În judeţul Galaţi distribuie „lapte-corno” pentru 68.000 de elevi, iar în Brăila pentru 25.000 de elevi.

Probleme care s-ar putea repeta

Distribuţia pacheţelelor „lapte-corn” a fost una cu probleme la Galaţi şi Brăila. La un control efectuat în 2008 în 18 şcoli din Brăila s-a constatat că elevii primeau în locul paharului cu lapte de 200 gr/unitate un pacheţel de unt de 15 gr, cu 80% grăsime, iar în locul cornului de 80 de grame, primeau câte un pacheţel de 44 de gr de biscuiţi. Potrivit declaraţiei de conformitate nr. 6855/21.01.2008, untul fabricat la începutul lui ianuarie 2008 avea un termen de valabilitate de 10 zile, aşadar avea termenul de expirare în perioada 20-25 ianuarie, însă pe ambalaje erau inscripţionate ca date de expirare 05.03.2008 sau 12.03.2008. Asta înseamnă că de la ambalarea produselor, lapte sau unt, erau inscripţionate pe ambalaje termene de expirare cu 35-40 de zile mai îndelungate decât data la care expira produsul. În perioada 2008-2010, au fost scandaluri similare şi la Galaţi. Mulţi directori de şcoli au refuzat să mai distribuie pachetele pentru că, în loc de lapte era distribuit unt, elevii îşi pătau hainele şi manualele cu unt. Risk Com a mai distribuit şi o combinaţie greu de asociat, pacheţele „brânză topită-napolitană”. În pofida acestor nereguli, afacerea merge mai departe. 

Cele mai citite

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...

6 piese de mobilier esențiale în amenajarea unei camere pentru tineret

Cu siguranță, amenajarea unei camere pentru tineret este o sarcină care necesită atenție și creativitate....

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă