19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDirector la "Drumuri", in numele tatalui

Director la “Drumuri”, in numele tatalui

» Sorin Paun, noul director general adjunct la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADR), se afla in vadit conflict de interese.
» Tatal sau, Nicolae Paun, asociat la firma "Genesis International" SA, are in derulare contracte cu CNADR in valoare de peste 15 milioane de euro.
» Directorul Paun se ocupa tocmai de urmarirea, receptia si efectuarea platilor aferente contractelor, intre care se afla si contractele tatalui sau.
» "Genesis" a avut cele mai grase contracte pe vremea guvernarii PSD, cand intr-o singura zi s-a lipit de un contract de peste 1.000 de miliarde de lei.

Sorin Paun, noul director adjunct de la CNADR, are in grija tocmai urmarirea derularii contractelor de constructii si reabilitari de drumuri, a calitatii lucrarilor, precum si modul in care se fac platile catre executanti. Urmareste, intre altele, si modul in care "Genesis", firma tatalui sau, reabiliteaza portiuni mari de drumuri pe DN 22 Ovidiu-Constanta sau pe DN 58, pe la Timisoara. Numai aceste doua contracte depasesc 15 milioane de euro, sustin surse din cadrul Ministerului Transporturilor. Platile catre firmele prestatoare de servicii sunt aprobate prin semnatura lui Sorin Paun. Pentru patronii de firme este foarte important sa aiba pe cineva, acolo sus, sa le faca platile la timp, indiferent de calitatea lucrarilor, stiut fiind ca statul ramane de obicei dator. De altfel, din astfel de datorii istorice "Genesis" mai are de incasat bani pentru lucrari facute intre anii 2001-2004.

Statul, dator la firma tatalui lui Paun
Intre 2001 si 2004, societatea "Genesis" a fost preferata de cuplul Miron Mitrea (ministru)-Sergiu Sechelariu (secretar de stat) de la Ministerul Transporturilor, care i-a incredintat numeroase contracte. Intre ele figureaza si asfaltarea orasului Bacau. Atunci, primarul orasului, Dumitru Sechelariu, a declarat presei ca lucrarile au fost cedate firmei "Genesis" deoarece asa a venit ordinul de la Bucuresti. Cea mai grasa asociere la preluarea de contracte de reabilitare de drumuri s-a produs 2002. Atunci, intr-o singura zi (la data de 5 august 2002) firma "Genesis" (alaturi de alte doua firme agreate de PSD) s-a lipit, prin firma "Consilier Construc", de sase contracte in valoare de peste 1.000 de miliarde de lei. Era vorba de reabilitarile de pe DN 12 A (in valoare de 62,5 miliarde de lei), DN 4 (in valoare de 135,8 miliarde de lei), DN 16 (in valoare de 97,1 miliarde de lei), DN 3 (in valoare de 212,4 miliarde de lei), DN 10 (in valoare de 387,7 miliarde de lei) si DN 14 (in valoare de 105,4 miliarde de lei). La sfarsitul anului 2004, statul datora firmei "Genesis" peste 11 de miliarde de lei. Tot in 2004, "Genesis" figura cu datorii la bugetul de stat in valoare de circa 143,7 miliarde de lei, "cu cereri de compensare in curs de rezolvare".

Presedintele firmei, un irakian de 72 de ani
Potrivit Registrului Comertului, firma "Genesis International" SA a fost infiintata in 1994, cu certificat de inmatriculare preschimbat. Capitalul social depus este de 8,7 milioane de lei vechi si 22.731 dolari. Principalul obiect de activitate declarat este de constructii de autostrazi, drumuri, aerodromuri si baze sportive. Firma figura cu 110 salariati in 2005, la o cifra de afaceri de circa 251 miliarde de lei vechi. Cea mai mare cifra de afaceri, de peste 615 miliarde de lei, a fost inregistrata in 2004. In firma, Nicolae Paun, tatal actualului director general adjunct de la CNADR, figureaza cu 5% din actiuni, alaturi de Mircea Angelescu, care detine acelasi procent. Restul este detinut de firma "Beechwood Investments INC", dar Nicolae Paun are puteri depline pentru conducerea firmei. Ca presedinte al consiliului de administratie figureaza irakianul Akram Shammas Iskander, nascut in anul 1935 in Bagdad (Irak).

DEMISIE
» "Este clar un conflict de interese"
Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, ne-a declarat ca nu a stiut de numirea lui Sorin Paun ca director general adjunct la CNADR. "Numirea directorului general adjunct ii revine directorului general Mihai Grecu. Nu am stiut de numirea lui Paun. Voi verifica luni daca tatal lui Sorin Paun este implicat in aceasta firma si daca are in derulare contracte cu CNADR. Daca se confirma, este clar un conflict de interese si va fi demis imediat." Desi am incercat insistent trei zile la rand, inclusiv prin sefele de cabinet, directorii Mihai Grecu si Sorin Paun au fost foarte ocupati (ba in sedinte, ba pe teren) si nu au avut timp sa raspunda la intrebarile redactiei.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă