18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecial"Dinozaurii Dunării" vor fi clonaţi

“Dinozaurii Dunării” vor fi clonaţi

Cercetătorii Institutului Naţional Delta Dunării (INDD) doresc clonarea unor specii de sturion din fluviu, pentru stabilirea diversităţii genetice a acestora.

 

Reprezentantul Autorităţii CITES în România, Radu Suciu, cercetător la INDD, a declarat că procesul de clonare a ADN-ului speciilor de sturion s-ar putea realiza în laboratoarele Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), care au aparatură performantă. “Avem un proiect care se străduieşte să identifice variabilitatea genetică la genele ribozomale ale speciilor de sturion. Aceste gene au fost descrise la alte specii de sturion, specii nord-americane, dar nu şi la speciile din Dunăre. Metodele pe care le-am folosit noi în cadrul proiectului sunt mai ieftine, dar nu au avut succesul scontat”, a afirmat Radu Suciu pentru AGERPRES.

Cercetătorul şi-a exprimat speranţa ca managerii DSVSA să fie de acord cu o colaborare, având în vedere că INDD va utiliza aparatura contra-cost. „DSVSA este singura instituţie din judeţ care are laborator în care se pot face clonări de ADN. Această clonare presupune multiplicarea unei gene care este transferată de la peşti pe bacterii, se purifică şi se poate analiza prin secvenţiere”, a menţionat cercetătorul Radu Suciu.

Consideraţi „dinozaurii Dunării”, speciile de sturion – morun, cegă, păstrugă şi nisetru – constituie una dintre cele mai valoroase resurse de origine animală de pe Terra, Dunărea inferioară fiind unul dintre ultimele areale (singurul din Uniunea Europeană) în care aceste specii cresc şi se reproduc în mod natural. Morunul este cea mai mare specie de peşte de apă dulce din lume, efectivele acestei specii de sturioni marini migratori, ca şi efectivele celorlalte specii scăzând în ultimele decenii din cauza pescuitului intensiv, dar şi a -poluării.

Pentru protejarea speciilor de sturion din Dunăre, în 2006, Guvernul României a decis interzicerea pescuitului acestor specii de peşti în apele teritoriale româneşti şi popularea fluviului cu sturioni. Conform Autorităţii CITES în România, un an mai târziu Guvernul Serbiei a decis interzicerea pescuitului sturionilor în scop comercial, o decizie similară fiind luată şi de Guvernul Ucrainei, care în 2010 a avut un amplu program de repopulare a Dunării cu sturioni. De asemenea, Bulgaria a decis anul acesta pentru prima dată interzicerea pescuitului comercial al sturionilor, de prohibiţie urmând să se extindă şi pentru 2012-2016.

Cele mai citite

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă