12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDIICOT: 25 de persoane, trimise în judecată pentru fraude informatice

DIICOT: 25 de persoane, trimise în judecată pentru fraude informatice

Un număr de 25 de persoane, dintre care opt în stare de arest preventiv, au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar de fraude informatice, scrie Mediafax.

Ele sunt acuzate că ar fi obţinut sume importante bani cu ajutorul unor instrumente de plată electronică falsificate.

Potrivit anchetatorilor, membrii reţelei ar fi confecţionat şi deţinut echipamente artizanale destinate falsificării instrumentelor de plată electronică şi astfel ar fi obţinut beneficii financiare semnificative, se arată într-un comunicat de marţi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Dispozitivele erau confecţionate pe teritoriul României, apoi erau transportate prin intermediul unor firme de curierat în Germania şi Italia şi comercializate către alte persoane, în vederea desfăşurării de activităţi de skimming, susţin procurorii.

“Datele cardurilor astfel obţinute erau utilizate pentru inscripţionarea de carduri blank şi ulterior pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri sau efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase la POS-uri, în state ale Uniunii Europene”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Potrivit procurorilor DIICOT, membrii reţelei ar fi lansat atacuri de tip “phishing”, vizând clienţii şi utilizatorii legitimi ai serviciului de plată on-line Paypal, pentru a obţine ilegal datelor de autentificare (respectiv conturi de utilizatori şi parolele aferente) la nivelul platformei on-line şi a datelor confidenţiale privind cardurile bancare ataşate conturilor.

“O altă componentă a activităţii infracţionale a vizat a inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate, cu ocazii unor licitaţii fictive organizate pe site-uri de profil”, mai arată anchetatorii, în actul de sesizare a instanţei.

Ca mod de operare, membrii grupării postau pe site-urile de comerţ electronic anunţuri de vânzare având ca obiect în principal bijuterii şi ceasuri de mână de valori mari şi purtând însemnele unor mărci notorii, bunuri pe care în realitate învinuiţii nu le deţineau. Aceştia încasau banii pentru aceste obiecte prin conturi aferente platformei de plăţi on-line Paypal, fără a le livra părţilor vătămate.

Membrii grupării ar fi fost ajutaţi de un agent de poliţie din cadrul Poliţiei Sector 6 Bucureşti, care le-a pus la dispoziţie datele de stare civilă a 55 de cetăţeni români, pentru a le utiliza pentru falsificarea de cărţi de identitate şi deschiderea frauduloasă de conturi bancare/conturi de paypal, afirmă procurorii.

Poliţistul ar fi obţinut informaţiile după interogarea bazei de date informatice privind evidenţa persoanelor, potrivit DIICOT.

Procurorii DIICOT au cooperat în acest caz cu autorităţile judiciare din Germania, Italia, Ungaria, Bulgaria, Olanda şi SUA.

În noiembrie 2012, în acest caz, procurorii DIICOT şi autorităţile germane şi italiene au făcut 32 de percheziţii în Bucureşti, Constanţa şi Ploieşti, precum şi în Germania şi Italia, fiind audiate, ulterior, 40 de persoane.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă