12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDick Marty, vedeta OTV

Dick Marty, vedeta OTV

Un cititor al "Romaniei libere" facea o paralela inspirata intre OTV si Consiliul Europei. Intr-adevar, Consiliul Europei ar fi fascinat de universul OTV creat de Diaconescu si Lazarus. De doi ani incoace, institutia de la Strasbourg rumega aceeasi tema. Lanseaza periodic titluri provocatoare, care, traduse in limbajul OTV, ar suna cam asa: "Senzational. Martorul Teodorita a filmat la Kogalniceanu un terorist obligat sa asculte manele. Daca vreti sa vedeti filmul, trimiteti un SMS". "Martorului" ii va fi protejata identitatea, spre deosebire de americanii, romanii sau polonezii care trebuie supusi oprobriului public. In cele din urma, vom afla ca "martorul" avea un telefon mobil cu care putea filma "tortura cu manele", dar, ghinion, bateria era descarcata.
Primul episod al telenovelei "inchisorilor secrete" a fost lansat in SUA. Serialul a fost scos de pe ecrane pentru ca nu facea rating. A continuat sa ruleze in Europa, expunand ca personaje negative doua "victime de serviciu", Polonia si Romania, cele mai importante tari cu o politica pro-americana la granita de rasarit a UE. Explicatiile succesului tin si de casa de productie, si de autor.
Autorul e Dick Marty, fost procuror, senator liberal al neutrei Elvetii, actualmente aspirant la functia de jurnalist de tabloid. I-as spune "Luis Lazarus al Consiliului Europei" daca stangaciile senatorului helvet nu l-ar putea jigni pe realizatorul OTV, care lucreaza totusi cu probe obtinute direct din seiful procurorilor.
Liberalul Marty e un campion al stangii radicale. Gruparea din care face parte este convinsa ca un terorist, de regula un personaj lipsit de umor, gata sa se arunce in aer langa o gradinita in care sunt copiii "infidelilor", trebuie anchetat intre orele 10.00 si 16.00, cu pauza de pranz, aer conditionat si adus pe calea cea buna cu predici despre Charta Europeana a Drepturilor Omului.
Ca raportor, Dick Marty are serioase antecedente. A avut trei tentative de legalizare a eutanasiei (in 2003, 2004 si 2005) in Consiliul Europei. In cele din urma, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a respins prin vot raportul pro-eutanasie. Neobositul helvet si-a exprimat atunci speranta ca va reveni in viitor asupra temei. Era in aprilie 2005. O scurta vacanta… dupa care a pus intre paranteze tema eutanasiei caci la orizont avea sa se iveasca un subiect pe masura. In noiembrie 2005, Washington Post acuza fara dovezi "centrele secrete de tortura" din Europa de Est, o tema de politica interna americana lansata de adversarii lui Bush din CIA. Marty s-a angajat sa produca si dovezile, realizand trei rapoarte dubioase (in primul raport intermediar chiar prelua, la mana a doua, alegatii ale lui Vadim Tudor).
Daca acesta este "Autorul", trebuie mentionata "Casa de productie" care-l sponsorizeaza: Consiliul Europei. O data cu extinderea spre Rasarit a UE, Consiliul Europei  si-a pierdut din relevanta si, implicit, din finante. Intr-o incercare disperata de a reveni in atentia opiniei publice cu constatari "senzationale", institutia i-a permis lui Dick Marty sa schimbe regulile, admitand audieri secrete, martori sub acoperire, cunoscuti doar de raportor, si stabilirea adevarului prin vot, nu prin dovezi. E adevarat, si Parlamentul European preluase tema "inchisorilor secrete". Dar acolo audierile au fost publice, de fata cu presa, si nu au produs decat un rezultat "modest" fata de exigentele stangii radicale si ale liberalilor europeni. Raportul Parlamentului European punea in discutie "greii" UE, "descoperind" peste o mie de zboruri CIA, multe efectuate in tari precum Germania, Marea Britanie sau Italia. Dick Marty a facut apel impotriva "timiditatii" Parlamentului European, (re)stabilind prin vot, fara dovezi, "vinovatii de serviciu" stabiliti inca de la inceput, Polonia si Romania.
Impotriva unei astfel de practici care poate fi un precedent periculos protesteaza parlamentarii romani. Cu exceptia PRM si UDMR (Gyorgy Frunda a absentat tocmai de la lucrarile Comisiei juridice care a analizat Raportul Dick Marty), reprezentantii Romaniei sunt hotarati sa boicoteze sedintele APCE. Nu e doar o problema de demnitate nationala, ci si una de (re)stabilire a unor bune practici care ar trebui sa guverneze institutiile internationale.
Prin acest raport dubios, Consiliul Europei va fi castigat vizibilitate. Dar, la fel de bine, lansarea unor acuzatii fara dovezi, stabilirea adevarului prin vot, si nu prin probe, vor fi la fel de multe cuie batute de senatorul liberal Dick Marty in sicriul acestei organizatii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă