20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDiaconu: Mungiu arată că performanţa nu ţine doar de mulţi bani, dar...

Diaconu: Mungiu arată că performanţa nu ţine doar de mulţi bani, dar sunt necesare fonduri mai mari

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, îi felicită pe Cristian Mungiu şi pe actriţele din “După dealuri”, premiaţi la Cannes, şi apreciază că cineastul demonstrează că performanţa nu ţine doar de mulţi bani, dar tot el transmite semnalul că sunt necesare fonduri mai generoase pentru filmul românesc, potrivit Mediafax.

“Cristian Mungiu demonstrează că performanţa nu ţine doar de bani mulţi, dar ne transmite semnalul că nişte fonduri mai generoase e necesar să fie alocate cinematografiei româneşti” consideră ministrul Mircea Diaconu, citat într-un comunicat al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN).

“Mă bucur sincer pentru succesul lui Cristi Mungiu, care a primit acum un premiu pentru scenariul filmului «După dealuri». Am aceeaşi preţuire şi faţă de protagonistele acestei pelicule, actriţele Cosmina Stratan, până de curând jurnalistă, şi Cristina Flutur, cărora li s-a decernat premiul pentru interpretare feminină”, a mai declarat ministrul Culturii despre premiile cu care au fost distinşi cei trei la Festivalul de Film de la Cannes.

“Scenaristul Mungiu a colaborat impecabil cu regizorul Mungiu; povestea şi decupajul regizoral s-au împletit armonios în acest film, iar rezultatul final a fost un nou succes de prestigiu. Şi să nu uităm că povestea din filmul «După dealuri» se inspiră din faptele reale ale unor oameni care au suferit şi despre care presa a scris la vremea respectivă; este o realitate pe care trebuie să o înţelegem pentru a nu o repeta. La fel ca şi în multi-premiatul său «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», care, în afară de Palme d’Or obţinut la Cannes (2007) şi de multe alte distincţii internaţionale, a primit, în 2009, premiul Goya pentru cel mai bun film european şi premiul pentru cel mai bun scenariu original – Cristian Mungiu îmbină cu succes arta scrisului cu cea cinematografică şi în recenta sa creaţie, «După dealuri»”, se mai spune în comunicatul MCPN.

Totodată, Mircea Diaconu şi-a amintit că a lucrat cu Cristian Mungiu, jucând într-unul din primele filme ale acestuia, scurtmetrajul “Corul Pompierilor” (2000).

Cristian Mungiu a primit, duminică, premiul pentru scenariu pentru “După dealuri/ Beyond the Hills”, în timp ce Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, la Festivalul de Film de la Cannes.

Mungiu este scenaristul şi regizorul filmului “După dealuri”, înscris la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în septembrie anul trecut, cu titlul “Provizoriu”.

Pelicula reprezintă o coproducţie între casa cineastului român – Mobra Films -, casa franceză Why Not Productions şi casa de producţie, cu sediul în Belgia, a fraţilor Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Les Films du Fleuve.

Filmul “După dealuri” spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Din distribuţia filmului lui Mungiu mai fac parte Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu şi Valeriu Andriuţă.

Cristian Mungiu este deţinătorul unui premiu Palme d’Or pentru filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, primit în 2007. Mungiu s-a remarcat cu filmul “Occident”, în 2002, iar după primirea distincţiei de pe Croazetă, el a produs şi a participat la realizarea filmului colectiv “Amintiri din Epoca de Aur” (I – “Tovarăşi, frumoasă e viaţa!” şi II: “Dragoste în timpul liber”) în 2009.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă