12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDEZVĂLUIRI. Prima iubită a lui Steve Jobs, despre relaţia cu patronul Apple

DEZVĂLUIRI. Prima iubită a lui Steve Jobs, despre relaţia cu patronul Apple

Prima iubită a lui Steve Jobs, Chrisann Brennan, a povestit despre relaţia dificilă pe care a avut-o cu fostul patron al Apple, în primul său volumul ”Muşcătura din măr: O rememorare a vieţii mele cu Steve Jobs”, ce va fi disponibil în librăriile din SUA din 29 octombrie.

Chrisann Brennan l-a cunoscut pe Steve Jobs în 1972, în perioada studenţiei, iar în următorii cinci ani au avut o relaţie ”când caldă, când rece”, cum însăşi Brennan spune. Cei doi au locuit alături de Daniel Kottke, un inginer de calculatoare şi unul dintre primii angajaţi ai firmei Apple, informează New York Post în ediţia de marţi.

Relaţia dintre Chrisann Brennan şi Steve Jobs s-a încheiat official în 1977, după ce Brennan a rămas însărcinată cu fiica lor, Lisa. Jobs a negat public, ani de zile, că este tatăl Lisei, deşi testul de paternitate pe care l-a făcut în 1979 a confirmat că el era tatăl biologic al micuţei. Cu toate acestea, în 1983, când pensia alimentară a fiicei sale era de 500 de dolari lunar, Jobs a spus, pentru Time magazine, că ”28 la sută dintre bărbaţii din Statele Unite ar putea fi tatăl” Lisei.

În prezent, Brennan este pictoriţă şi designer grafician, iar fiica lui Jobs, Lisa, este licenţiată în jurnalism la Harvard.

”Steve spunea adeseori că avea un puternic sentiment al unei vieţi anterioare, ca pilot în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Îmi spunea cum, atunci când conducea, simţea un impuls puternic de a trage volanul în spate, ca pentru decolare. Era ciudat să-l aud spunând asta, dar el avea acea strălucire naturală a anilor 40. Iubea sunetul trupelor mari, ale lui Tommy Dorsey, Benny Goodman  şi Count Basie. La prima petrecere Apple chiar a dansat ca unul din anii 40. Aşa că am putut vedea potrivirea: Steve, ca un tânăr cu toată acea ingeniozitate americană venită dintr-un timp mai puţin împovărat, cu acel simplu simţ al binelui şi al răului. Însă nu în acest mod mi l-am imaginat în 1977. Apple tocmai se lansa, iar Steve nu era într-un avion, ci într-o rachetă care exploda mai departe de orice atmosferă şi-ar fi imaginat cineva. Şi el se schimba”, a scris Chrisann Brennan în cartea sa.

Prima iubită a lui Steve Jobs povesteşte cum cei doi s-au mutat într-o casă din Cupertino, aproape de primul sediu al companiei Apple. Jobs a insistat ca prietenul său, Daniel Kottke, să se mute cu ei, ”de teamă că neînţelegerile ar fi putut duce la o relaţie tensionată” între el şi Brennan. Scriitoarea adaugă faptul că, iniţial, s-a simţit jignită, dar s-a împăcat cu ideea că Jobs nu-i va cere prietenul său să se mute.

”Când ne-am mutat, Steve a ales dormitorul poziţionat în partea din faţă a locuinţei. Ca şi cum ar fi vrut să fie căpitanul vaporului, mereu în faţă. Întotdeauna s-a luptat pentru poziţiile înalte. Eu am ales dormitorul matrimonial şi mi-am aranjat lucrurile, ştiind că am cea mai bună cameră din casă. Daniel (Daniel Kottke – n.r.), care era la fel de ciudat, dormea pe podeaua sufrageriei, lângă pian . După o lună, Steve mi-a mutat toate lucrurile din dormitor şi s-a instalat în cameră. În cele din urmă, Steve şi-a dat seama că făcusem cea mai bună alegere: o camera mare, cu baie şi vedere în curtea din spate. În fapt, Steve plătea chiria, deci avea dreptul la orice camera dorea. A fost, însă, atât de necuviincios că m-am simţit umilită şi revoltată”, mai scrie Brennan.

Brennan a mai scris că după schimbarea camerelor, Steve şi ea au continuat să aibă ”nopţi profunde de amor”, deşi nu aveau ”un sentiment de intimitate emoţională”.

”Era ca un joc, cu Steve în rolul conducătorului de joc. Momentele bune erau pline de speranţă, momentele proaste erau la extremă. Nu ştiam cum să mă comport, pentru că el nu juca corect. Juca numai să câştige – şi să câştige cu orice preţ. Ştiam că o relaţie solidă nu se poate baza pe victoriile unei singure persoane, dar nu înţelegeam de ce lucrurile continuau să se dea la o parte şi să se spargă în bucăţi”, scrie Brennan despre relaţia sa cu Jobs.

Fosta iubită a inventatorului iPhone a mai spus că în nopţile în care Jobs venea la ea pentru a vorbi, însemna că fusese la Kobun, consilierul său spiritual. Jobs îşi asumase ”rolul de mentor spiritual” pentru iubita sa, îşi aminteşte Brennan, care s-a simţit controlată şi minţită, fiindcă Steve nu îi spunea niciodată ce vorbise cu Kobun.

”Steve, care era prietenul meu, nu mentorul meu, avea o oarecare confuzie în legătura cu mine, voia să cedez în faţa sa, în loc să am propriile mele scopuri. Într-un final, credeam că era invidious pe mine că aveam propria mea putere şi conştiinţă. Părea să-şi dorească fie să aibă totul, fie să diminueze valoarea lucrurilor”, a mai scris Brennan.

Fosta iubită a lui Jobs mai notează că inventatorul iPhone era ”un geniu neadaptat”, ”un despotic pozitiv” şi că îşi folosea inteligenţa drept o armă împotriva celorlalţi.

Cele mai citite

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă