17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDezmostenitii din "Little Odessa", regia James Gray

Dezmostenitii din “Little Odessa”, regia James Gray

Little Odessa este primul lungmetraj realizat de James Gray pe vremea cand regizorul avea numai 24 de ani si pentru care a fost rasplatit cu Leul de Argint la festivalul de film de la Venetia si cu premiul criticii la festivalul de la Deauville.

Ne aflam in enclava ruso-evreiasca "Little Odessa", din Brooklyn, New York, iar Joshua Shapira (Tim Roth) este un asasin profesionist angajat de mafia ruseasca sa ucida un bijutier iranian. Aici, toata lumea vorbeste rusa, poarta haine de blana, iar barbatii fac parte din mafia locala si sunt inarmati mai ceva ca-n Vestul Salbatic. Joshua, revenit in cartierul copilariei sale dupa mai multi ani de autoexilare, este vanat de liderul lumii interlope locale, motiv care il obliga sa isi treaca prezenta sub tacere.

Joshua este arhetipul fiului ratacitor si transfug, ce face parte dintr-o familie disfunctionala, cu un tata pe care il uraste (sentimentul este reciproc), o mama grav  bolnava si un frate, Reuben (Edward Furlong), cel mai infocat admirator al sau. Chiar daca filmul se incadreaza la genul actiune cu mafioti, conflictul este centrat pe relatia dintre tata – ca reprezentant al legii patriarhale – si fiu, obligat de conjuncturile vietii la o existenta prin crima. Cu cat se apropie mai mult de tinta, cu atat relatia dintre cei doi se raceste, situatia generala se complica, iar singura alinare pentru Joshua vine din bratele fostei sale iubite din tinerete, Alla (Moira Kelly).

Desi nu exceleaza prin spectaculozitatea scenelor de actiune, regizorul James Gray este un maestru al modificarilor bruste de situatie si al conflictelor din sanul familiei. Edificatoar in acest sens este portretul lui Arkadi – tatal lipsit de autoritate, denuntator al propriului fiu si adulter patetic, dar mereu bine intentionat – care se apropie mult de imaginea personajului dostoievskian Fyodor Karamazov.
Filmul lui Gray, programat de TVR 2 maine, incepand cu ora 23.35, va fi un deliciu antrenant pentru pasionatii de intrigi gangsteresti, dar, totodata, ii va impresiona si pe cei sensibili la povestile de familie, dragoste si loialitate de clan.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă