12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDezbatere publică pe tema termoizolării

Dezbatere publică pe tema termoizolării

Săptămâna trecută am prezentat comentarii ale Prof. Mircea Ochinciuc  de la Conferinţa de presă organizată de OAR, la care una dintre teme a fost termoizolarea. Producătorii de polistiren, prin vocea lui Marcel Bărbuţ, proprietar AdePlast, protestează şi solicită o dezbatere publică pe această temă.

Aşa cum arăta şi preşedintele Ordinului Arhitecţilor, creşterea confortului în locuinţe şi diminuarea pierderilor de căldură sunt obiective realiste şi urgente în condiţiile îmbătrânirii fondului construit şi a creşterii alarmante a costurilor de întreţinere. Astfel problema termoizolării clădirilor devine o prioritate de prim ordin şi, de aceea, considerăm că o dezbatere publică  este într-adevăr necesară, ca de altfel şi implicarea mass-media, care are rolul de a asigura punerea la dispoziţia cetăţenilor  de informaţii cât se poate de corecte şi complete.

În ceea ce ne priveşte, avem şi noi o poziţie, bazată pe cazuri  şi păreri ale specialiştilor, pe care le-am  prezentat déjà în mai multe ediţii din Domus UTIL. Acestea vizează aspectul estetic al faţadelor blocurilor termoizolate, care lasă de cele mai multe ori de dorit, faptul că deseori lucrările de termoizolare nu au fost realizate corect iar locatarii nu au fost informaţi cum să reacţioneze şi ce să facă, necesitatea informării opiniei publice  cu privire şi la alte soluţii de termoizolare şi, de asemenea, cum să-şi modifice stilul de viaţă după termoizolarea imobilului.

Desigur că problema preţului-costurilor este cea mai dificilă. Pe bună dreptate, Marcel Bărbuţ arată că producătorii de polistiren nu sunt vinovaţi de greşelile unor subantreprenori sau diriginţi de şantier, care nu îşi fac corect meseria iar căutarea de soluţii de şcolarizare a  muncitorilor din construcţii de către AdePlast, ca membru al Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (AMPCR), inclusiv  prin obţinerea de fonduri europene în acest sens, este mai mult decât lăudabilă.

Puteţi obţine răspunsuri experte la întrebările şi problemele dvs.: ion.diamandi@romanialibera.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă