12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDespre venirea “Peninsulei” la Cluj

Despre venirea “Peninsulei” la Cluj

Am fost la câteva ediţii ale Peninsulei, ultima la cea cu Europe, Korn şi Phoenix capete de afiş. Apoi, sigur, am citit, urmărit, văzut pe youtoube ce a fost la ultimele două ediţii. Din cauza internetului aproape că poţi fi la un festival de tipul acesta fără să participi aşa mediatizare are dar live-ul e live. Nu se compară cu nimic. Trebuie să mergi acolo, să simţi energia, pulsul unui festival!
Eu, ca om care merge din liceu la concerte, văd aşa situaţia:
1. Politicul e băgat până în gât. A fost, este şi va fi. Pentru că ai nevoie de fonduri din bugetele locale, pentru că administraţiile sunt conduse politic, alese şi conduse aşa. O parte importantă din bani vin de la primării. Iar cealaltă de la sponsori. Şi e normal aşa.
2. Venirea la Cluj a acestui brand “Peninsula”, sora mai mică a “Insulei” budapestane e un lucru benefic. Şi pentru Ardeal. Dacă scopul e să creşti un festival atunci la Mureş nu mai aveai ce creşte. Clujul e mult peste Mureş, la forţă financiară şi alte asemenea chestiuni. În Ardeal ora exactă se dă la Cluj, o ştiu asta şi UDMR şi etnicii maghiari. E secretul lui Polichinelle.
3. Lupta dintre Florea şi Boc, dacă este aşa ceva o va câştiga Boc. Perspectiva Capitală a Tineretului 2014 şi mai ales Capitală Culturală 2020 atârnă decisiv. Prima bornă a fost atinsă (felicitări celor doi clujeni şi echipelor lor care au reuşit acest lucru). Peninsula vrea expunere şi bani. O are din plin la Cluj.
4. Lumea va veni la Cluj în număr tot mai mare. Asta nu cred că e o problemă.
5. Eu polemizez cu cei care spun că e un brand importat. Eu am văzut că Mircea Buteanu, de la Diesel Events contestă. Eu, Tibi Fărcaş, am avut curajul sau ideea să îl propun pe Buteanu, la o emisiune cu politicieni, la Transilvania Live, manager pe partea cu evenimente la Cluj Arena. Nu mă miră faptul că se opune, probabil vrea să facă el ceva. Dar ca să ajungi la nivelul Peninsulei trebuie ani şi noi nu mai avem timp.
6. Ideea că e un brand de import mă lasă rece. Eu sunt clujean de 4 generaţii, cu mici excepţii, aşa că mă interesează să fie aşa ceva în oraşul meu. Şi Clujul are forţă să crească Peninsula. Vreau aceste festival aici. Am fost şi la Mureş, lumea ştie că eu nu mă dau la o parte să cumpăr bilete, să merg la drum lung la concerte. Mă duc la Belgrad la Roger Waters şo cred că mă paşte un Robbie Wiliams la Viena. Plus OstFest şi Rammstein la Bucureşti, în vară. Apropo, am colegi de breaslă care sunt mult peste mine, se duc constant la Nova Rock, păi ăla e un super festival metal în Austria. Deci sunt oameni care ştiu ce vorbesc şi care mi-au spus clar că e bine să vină aici la Cluj acest festival.
7. Sunt şi probleme juridice cu terenurile la Mureş deci cu atît mai mult Clujul va avea acest festival! Indiferent unde e locul lui. Eu cunosc Valea Gîrbăului din liceu, acolo făceam eu pregătirea pentru apărarea patriei (PTAP comunist). E loc perfect pentru un festival. La el se referă Boc când spune în media că “Peninsula nu va deranja cetăţenii clujeni”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă