14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialCum se implică Erdogan în campania electorală din Germania

Cum se implică Erdogan în campania electorală din Germania

Recep Tayyip Erdogan nu dorește ameliorarea relaţiilor cu Berlinul, cerând turcilor care trăiesc în Germania să voteze contra Angelei Merkel la alegerile legislative din septembrie.

Președintele turc a cerut recent turcilor din Germania să voteze contra oricărui partid care face parte din actuala coaliţie formată de cancelarul german în 2013, pentru „a da o lecţie” partidelor creștin–democrat (CDU) al cancelarului, social-democraţilor (SPD) și Verzilor „nerespectuoase faţă de Turcia”. 

Replică

Puterea germană i-a cerut președintelui turc să nu se amestece în alegeri. Cancelarul Angela Merkel a declarat că ”nu tolerăm nici un fel de ingerinţă” și „așteptăm de la guvernele străine să nu se amestece în afacerile noastre interne”. Ministrul de Externe, Sigmar Gabriel, a catalogat declaraţiile liderului de la Ankara „un act de ingerinţă excepţional în suveranitatea ţării noastre”.

La rândul său, candidatul social-democrat la funcţia de cancelar, Martin Schultz, a estimat că Erdogan, care și-a înmulţit atacurile verbale contra liderilor germani, și-a „pierdut orice măsură”. Co-liderul Verzilor de origine turcă, Cem Ozdemir, a precizat că „toţi cei care sunt pentru democraţie, contra corupţiei și represiunii în Turcia (…) sunt consideraţi  trădători și dușmani”. Mai virulent, secretarul general al CSU, partidul frate bavarez al  CDU, Andreas Scheuer a considerat că șeful statului turc, „despotul de pe Bosfor”, vrea „să facă din germano-turci a cincea sa coloană”.

Diaspora turcă din Germania, circa trei milioane de persoane,  este cea mai importantă din lume și aproape 1,2 milioane de turci dispun și de naţionalitate germană, ceea ce le permite să voteze la scrutinul din 24 septembrie. Erdogan este foarte popular în sânul diasporei turce din Germania, care a votat 59% pentru partidul său în no-iembrie 2015.

Reproșuri

Relaţiile dintre Turcia și Germania s-au tensionat în special după puciul eșuat din 15 iulie 2016, imputat predicatorului Fethullah Gülen, care neagă acuzaţiile. Ankara acuză Berlinul că dă dovadă de indulgenţă faţă de teroriști, adăpostind separatiști kurzi și presupuși puciști. Recent, guvernul turc a trimis la Berlin o notă diplomatică  cerând ca  Adil Oksuz, considerat șeful operaţional al puciștilor, în prezent fugit din Turcia și potrivit unor surse aflat în Germania, să fie căutat și extrădat.

Germania condamnă ferm amploarea epurărilor întreprinse în Turcia după lovitura militară eșuată, în cursul cărora peste 50.000 de persoane au fost arestate. Relaţiile dintre cei doi parteneri în cadrul NATO s-a degradat și mai mult în această vară după încarcerarea de către Ankara a militanţilor pentru drepturile omului, între care un german, în iulie. Berlinul a ripostat anunţând o „reorientare” a politicii sale faţă de Turcia, anunţând o serie de măsuri vizând lovirea Ankarei „la portofel”.  

SCRIITOR. Vânătoare orchestrată

Scriitorul german de origine turcă, Dogan Akhanli, a fost arestat sâmbătă în Spania, la Grenada, la cererea expresă a Ankarei. El trăiește din 1992 la Köln și un deputat german, Volker Beck, a cerut ministerului de Externe  să intervină imediat pentru a împiedica o extrădare spre Turcia. El a declarat că „arestarea demonstrează că Erdogan caută să-și extindă puterea dincolo de frontierele ţării sale, să intimideze vocile critice urmărindu-le în lumea întreagă”. Scriitorul este prezentat ca un critic al regimului turc.

Cele mai citite

Ciolacu, despre creşterile de preţ: Din punctul meu de vedere, nu au niciun fundament economic

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Constanţa, întrebat despre produsele cărora li s-a micşorat cantitatea şi sunt vândute la acelaşi preţ ca înainte...

Probleme pentru IT-iștii din Cluj. Gameloft, concedieri masive

Gameloft va închide studioul său din Cluj-Napoca, a transmis compania. Peste 100 de angajați vor fi concediați. „La nivel de companie trebuie să reevaluăm în...

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...
Ultima oră
Pe aceeași temă