16 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialDeruta tinerilor

Deruta tinerilor

Tinerii timisoreni au fost provocati in ultimele trei zile de un-pic-mai-varstnicii lor colegi de generatie sa-si imagineze viitorul. Asociatia Regionala pentru Dezbatere si Oratorie Banat (ARDOR Banat) – din care poti face parte numai cat esti tanar studios – a lansat sloganul “Studentifica-te!”. Adica fa-te student cu chibzuinta. Alege-ti viitorul in cunostinta de cauza. Nu te arunca, fara rost, cu zece dosare de inscriere la tot atatea facultati, ci alege din vreme, fara graba, banateneste, cu temei. Odata si bine.
Targul educational organizat de ARDOR Banat la sfarsitul saptamanii trecute a vrut nu numai sa spuna, ci si sa arate ca Timisoara, in care mai bine de 10 la suta din populatie o reprezinta studentii, are oferta educationala pe toate gusturile, pe toate tipurile de pregatire, pentru tot ce si-ar dori elevul sa vada implinindu-se. Decat ca tot in aceasta perioada am primit si semnalul contrar: insusi seful statului, venit sa onoreze cu prezenta sa deschiderea simpozionului dedicat invatamantului superior medical, a spus ca suntem… "la genunchiul broastei”.
Presedintele Basescu n-a fost prea curtenitor cu gazdele. Invatamantul superior romanesc nu i se pare competitiv. Pentru ca nu suntem in “top 500” al universitatilor din lume cotate pe piata educationala mondiala. Nu conteaza ca avem invatamant superior timisean in mai multe limbi de circulatie internationala, ca daca e sa studieze in Romania, strainii prefera Timisoara, ca dintre absolventii de aici destui si-au gasit locuri fenomenal de spectaculoase in lume.
Nu suntem in “top 500” si gata. Nu meritam nici laude, nici incurajari. Cum sunt, atunci, educatia si sanatatea prioritatile mandatului prezidential? Daca spitalele sunt proaste si invatamantul mediocru, iar aceste aprecieri sunt spuse cu aplomb, de presedinte, de primul ministru, de ministrii de resort, daca finantarile sunt modeste si perspectivele – neclare, ce concluzii sa traga tinerii?
Aproape fara gres raspunsurile sunt legate de viitorul pe alte meleaguri. Ce sa se mai osteneasca sa caute pe aici facultati cand ar putea alege domeniul in functie de bursa pe care ar gasi-o la universitatile din top, tot mai prezente cu oferta pe piata educationala din Romania?
Care sa fie motivatia sa ramai, ca tanar ambitios, intr-un loc calificat din start drept ramas in urma, mediocru, inflexibil, cu perspective modeste de progres? Clasa politica si-a dat verdictul, dar se mira de… insuccesele domeniilor pe care le-au condamnat fara drept de replica. La o adica, cine stie in ce top s-ar gasi politicienii pe care i-am pomenit, daca cineva s-ar incumeta sa faca un top mondial.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă