11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialDer Spiegel: „Acuzații de luare de mită. Cum au intrat doi cetățeni...

Der Spiegel: „Acuzații de luare de mită. Cum au intrat doi cetățeni germani în atenția Justiției române”

Spiegel Online, unul din cele mai influente și citite site-uri din Germania, publică un articol despre problemele în Justiție ale familiei Adamescu. Vă prezentăm integral acest articol. 

„Autoritățile române acționează dur împotriva unui cetățean german. Fiul unui editor este acuzat de dare de mită, tatăl său a murit deja în stare de arest. Există dovezi despre un context politic al acestei acțiuni.

În câteva săptămâni, viața sa este în joc. Oricum, așa vede Alexander Adamescu situația. Cetățeanul german care trăiește în Anglia se teme că va muri într-o închisoare, dacă o instanță din Londra va decide să dea curs cererii de extrădare din România.

Autoritățile București îl investighează în prezent pe cetățeanul în vârstă de 38 de ani sub suspiciunea de dare de mită și vor să-l aducă înapoi.

Tatăl său, Dan Adamescu, un editor, antreprenor și, de asemenea, un cetățean german, a fost condamnat la mai mult de patru ani de închisoare. A murit acum câteva săptămâni de septicemie într-un spital penitenciar românesc.

Lupta împotriva corupției este o problemă extrem de politică în România. Nu cu mult timp în urmă, sute de mii au demonstrat la București, săptămâni întregi, împotriva unei ordonanțe de urgență care ar fi făcut mai dificilă anchetarea abuzurilor în serviciu. Reglementarea prevedea că abuzul ar trebui să fie urmărit penal numai în cazul în care prejudiciul ar fi de cel puțin 200.000 de lei (aproximativ 45.000 de euro). Criticii au văzut în spatele acestei reguli intenția de a proteja un politician de rang înalt, care a fost trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu, cu un prejudiciu de 100.000 lei.

Dar cazul Adamescu pare a fi diferit, binele și răul nu sunt distribuite atât de clar aici, așa cum cere dezbaterea publică uneori. Mai degrabă este o istorie care arată că nu toate procedurile anti-corupție sunt deasupra oricărei suspiciuni. Instituțiile se lasă utilizate în mod abuziv, concurenții politici sunt eliminați cu ajutorul poliției și a justiției. Este posibil ca aceasta să fie și situația lui Adamescu.

O evaluare a celor afectați, făcută de firma unui fost șef al unui serviciu britanic de informații, indică această direcție. Astfel, oficialii români ar fi influențat în mare măsură autoritățile de investigații. „Nu poate fi nici o îndoială că Alexander Adamescu este persecutat pentru că este fiul lui Dan Adamescu“, spune raportul confidențial. Raportul se bazează pe afirmația că procedura a fost declanașată pentru a distruge familia Adamescus și a le diminua influența. În baza unor informatori anonimi, expertul britanic a prelucrat contextul acțiunii penale împotriva lui Adamescu, tatăl și fiul. Astfel, imperiul de afaceri al lui Dan Adamescu și ziarul conservator „România Liberă“ deveniseră periculoase pentru premierul Victor Ponta. Ziarul a făcut legătura între premierul Ponta și o afacere de corupție, amenințând cu noi dezvăluiri. În luna mai 2014, Ponta a anunțat la televizor că Adamescu este investigat. Doar două săptămâni mai târziu, forțele speciale l-au reținut pe Adamescu. El ar fi mituit doi judecători, cu 20.000 de euro, în procesul civil. În ianuarie 2015, el a fost declarat vinovat. Dan Adamescu, cu sănătatea grav afectată, nu a supraviețuit închisorii. Ancheta împotriva fiului său Alexandru, a început doar în momentul în care acesta a anunțat că dorește compensarea legală pentru distrugerea companiei paterne.

Pentru diplomați, cazul nu este o temă reală

„Persecutarea lui Adamescu este un caz clar de abuz de putere de stat,“ critică avocatul german Nikolaos Gazeas, care-l reprezintă pe Alexander Adamescu. „Nu are de-a face cu o luptă legitimă anti-corupție și cu un proces echitabil“, a spus Gazeas.

Și organizația Human Rights Without Frontiers International apreciază, într-un raport, că acuzațiile împotriva lui Adamescu ar fi motivat politic, iar Alexandru Adamescu nu poate aștepta un proces echitabil în România. Mandatul european de arestare, în baza căruia autoritățile de la București cer extrădarea din Marea Britanie, ar putea fi ușor o sursă de abuz. Aceasta se întâmplă în țările a căror Justiție este vulnerabilă la interferențe politice, apreciază experți de la Bruxelles în domeniul drepturilor omului. Deși Adamescu are cetățenie germană de la începutul anilor optzeci, guvernul federal a rămas surprinzător de pasiv în această privință. Deși a existat un sprijin consular pentru Adamescu-tatăl, la nivel diplomatic, cazul pare să nu fi avut multă atenție. Într-o scrisoare către avocații lui Adamescu, ministerul german de Externe a anunțat că pentru „evoluțiile viitoare “, sunt responsabile autoritățile britanice și române. În plus, guvernul federal a precizat că este pentru o luptă împotriva corupției la nivel global. La sfîrșitul lunii aprilie se va decide extrădarea.

Guvernul federal german a înrăutățit, fie și neintenționat, situația cetățenilor săi: analiza făcută la comanda lui Adamescu citează o sursă la nivel înalt de la București care arată că guvernul federal a cerut României noi progrese împotriva corupției. Ca dovadă a activității,  un reprezentant al guvernului român a prezentat germanilor, în mai 2015, ancheta împotriva lui Adamescu ca pe un succes major al autorităților.

Ambasada română a arătat că nu are cu nimic de a face cu această problemă și, prin urmare, nu poate exprima o opinie. Ministerul german de externe nu a vrut să se pronunțe.

Chiar și deputatul ecologist Hans-Christian Ströbele, care s-a implicat pentru Alexander Adamescu, a fost expediat de guvernul federal în câteva fraze: nu considerăm că este recomandat să se facă referire la desfășurarea procesului. Extrădarea lui Adamescu este în mâinile de încredere ale britanicilor, a scris ministerul german de Externe.

La sfârșitul lunii aprilie, un tribunal din Londra va decide asupra extrădării Alexander Adamescu. Dacă va fi nevoit să se întoarcă în România, spune el, nu va dura mult timp „până când voi fi eliminat și copiii mei nu vor mai avea tată.“

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă