12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDeputatii PDL i-au cerut ministrului culturii banii promisi pentru renovarea bisericilor

Deputatii PDL i-au cerut ministrului culturii banii promisi pentru renovarea bisericilor

Deputatii PDL i-au reprosat, luni, ministrului Culturii, ca nu da banii promisi pentru renovarea bisericilor, avertizandu-l ca e riscant ca alesii sa nu-si onoreze promisiunile in pragul alegerilor prezidentiale, in replica ministrul a spus ca ar putea acorda aceste sume in trimestrul III sau IV.

"Dati-ne bani pentru ca ne asteapta alegerile prezidentiale. Daca noi nu putem onora promisiunile facute pe motiv ca nu exista bani, nu este plauzibil. Daca nu ne ajutati, inseamna ca ignorati grupul parlamentar al PDL", i-au spus deputatii ministrului Culturii, potrivit unor participanti la discutie, citati de NewsIn.

Theodor Paleologu le-a raspuns deputatilor ca nu exista bani momentan si ca le-ar putea onora promisiunile in trimestrul al-III-lea sau abia in trimestrul al-IV-lea, in functie de incasarile la buget.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat, la 14 aprilie, ca vrea sa reduca din fondurile alocate construirii de biserici, pentru a putea mari, printre altele, bugetul Festivalului National de Teatru, care beneficiaza, anul acesta, de fonduri cu 78% mai mici decat in 2008.

"Vreau sa initiez o dezbatere publica in care sa se analizeze oportunitatea finantarii, in perioada de criza, a lucrarilor la 803 de biserici, in conditiile in care evenimente culturale, precum Festivalul National de Teatru, au primit fonduri cu mult reduse si sunt in pericol sa dispara", a explicat Paleologu. In februarie, dupa votarea unor amendamente la bugetul alocat Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, au fost alocate fonduri suplimentare de 60 de milioane de lei, pentru lucrari de constructie sau reparatii la 803 de biserici.

Intr-un interviu acordat NewsIn, la 10 iunie, Theodor Paleologu declara ca "deocamdata" nu avut loc aceasta dezbatere publica si ca ceea ce a afirmat in aprilie "a suscitat o anumita emotie". "S-a si inteles gresit prin unele locuri, pentru ca prefer sa dau bani la biserici vechi, care se degradeaza, decat la biserici noi, construite acum, ca sa-si faca parohii preotii tineri. Dupa mine, acestea mai pot sa astepte, in schimb, biserici vechi, biserici din lemn, din Oltenia, din Transilvania, nu pot sa astepte, pentru ca se strica, se degradeaza. Despre aceasta este vorba. Cred ca multa lume are intelegere pentru ce am spus eu. Din fericire, in Biserica Ortodoxa si in randul reprezentantilor cultelor, exista intelegere pentru ceea ce am spus eu. Chiar exprima o preocupare a altori ierarhi si preoti, care si-au exprimat simpatia fata de ce am spus eu atunci. E vorba de unde dam acesti bani, pentru ca in principal trebuie sa avem grija de patrimoniul nostru care se duce de rapa. Va disparea, daca nu ne mobilizam cat se poate de repede", a mai spus Paleologu. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă