13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecial„Decalogul“ Monicăi Macovei

„Decalogul“ Monicăi Macovei

Eurodeputatul Monica Macovei prezintă Parlamentului mai multe propuneri de modificare a legislaţiei privind răspunderea disciplinară a magistraţilor.

Având în vedere funcţia pe care o deţine la Bruxelles, care nu-i permite să aibă iniţiative legislative în Parlamentul de la Bucureşti, Monica Macovei solicită, mai ales colegilor săi din Partidul Democrat Liberal, să susţină aceste propuneri, în cadrul discuţiilor legate de modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte funcţionarea Justiţiei din România. Printr-un comunicat transmis ieri, Monica Macovei se referă atât la Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cât şi la cea privitoare la Consiliul Superior al Magistraturii. Cele două texte, susţine Macovei, ar trebui să suporte anumite schimbări în conţinutul lor, iar europarlamentarul PDL expune punctele cele mai importante.

„În esenţă, propun să se suspende soluţionarea cererii de pensionare pe perioada procedurii penale sau disciplinare împotriva judecătorului, procurorului sau magistratului asistent. Judecătorul sau procurorul care a fost condamnat pentru o infracţiune comisă cu intenţie să nu aibă dreptul la pensie de serviciu, chiar dacă pensionarea este anterioară condamnării. Judecătorul al cărui soţ sau rudă apropiată, până la gradul IV, a fost trimis în judecată sau împotriva căruia s-a pus în mişcare acţiunea penală să nu poată participa la soluţionarea cauzelor penale provenite de la parchetul care instrumentează sau a instrumentat cauza penală respectivă. Împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale din motive imputabile procurorului sau judecătorului să constituie abatere disciplinară. Să se reintroducă în lege sancţionarea disciplinară a magistraţilor atunci când încalcă prevederile legale privind declaraţiile de avere şi interese, de exemplu când nu depun în termen sau depun incomplet aceste declaraţii“, susţine Monica Macovei.

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă