15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialDebut dezastruos pentru Trump la Cleveland: Scandalurile de culise din prima zi...

Debut dezastruos pentru Trump la Cleveland: Scandalurile de culise din prima zi a Convenției Partidului Republican

Donald Trump a căutat să exercite un control asupra unei Convenţii republicane fracturată, ale cărei lucrări au debutat luni la Cleveland, urmând să îl confirme candidatul partidului pentru prezidenţialele din noiembrie. Prima seară a Convenţiei urma să facă uitate lunile de război intern din sânul Partidului Republican, dar a basculat spre show-biz şi a prezentat Americii imaginea sculpturală a Melaniei Trump, blonda soţie a magnatului imobiliar. 

Citește și: NEWS ALERT. Focuri de armă la Cleveland, lângă locul în care se desfăşoară Convenţia Naţională Republicană. Poliţia infirmă şi spune că a fost alarmă falsă

Totul a început dimineaţa, cu ieşirea lui Paul Manafort, şeful de campanie a lui Trump. În timp ce convenţiile sunt menite să proiecteze uniunea partidului în jurul unui candidat, Manafort s-a legat de John Kasich, guvernatorul statului Ohio şi rival al lui „Donald“, reproşându-i decizia de a ignora convenţia. Răspunsul acid al lui John Weaver, strategul elector al lui Kasich, nu a întârziat. Mai târziu, Trump a găsit mijlocul de a repeta acuzele contra lui Kasich, într-un interviu prin telefon pentru Fox News. Ambianţă încărcată. La dejun, Paul Ryan, om forte al partidului şi susţinător reticent al lui Donald Trump, a cerut „să ne calmăm cu toţii şi să schimbăm tonul“.

„Never Trump“ a cedat

Dar calmul nu este la ordinea zilei şi tonul a urcat rapid. Printr-o manevră demnă de Politburo-ul sovietic, conducerea partidului a provocat capotarea unei cereri a grupului „Never Trump“ (Niciodată Trump) – un vot formal asupra posibilităţii de a da libertate delegaţilor de a vota pentru cine doresc. Anti-Trump sperau să afişeze diviziunile din partid şi să întârzie derularea primei zile.

Furioşi, cei din grupul „Never Trump“ privaţi de vot chiar de aparatul de partid, au trimis mii de e-mailuri în întreaga ţară. Kendal Unruh, republican din Utah care federalizează rebeliunea anti-Trump, a declarat că „Trump avea ocazia să câştige inimile şi spiritele delegaţilor, în loc să se proclame rege. Ar trebui, probabil, să ştie că nu poate forţa oamenii să voteze pentru el în noiembrie contra lui Hillary Clinton”.

Duşmanii magnatului din New York au protestat din nou marţi, încercând să transforme apelul fiecărei delegaţii din fiecare stat într-o demonstraţie de nemulţumire. Ziariştii prezenţi au precizat că aceştia au pierdut bătălia. Bruce Goodson, un delegat din Virginia, a declarat: „sunt favorabil ca acest vot să aibă loc astăzi, dar acum trebuie să întoarcem pagina. Este clar că mjoritatea este în favoarea lui Trump“.

În această ambianţă agitată, media a pierdut din vedere unii oratori care s-au succedat la tribună. O defilare a apropiaţilor victimelor – poliţişti, cetăţeni ucişi de imigranţi clandestini etc. – acuzau invariabil că Barack Obama şi Hillary Clinton sunt responsabili pentru aceste morţi. S-au succedat apelurile pentru trimiterea lui Hillary Clinton la închisoare. În acest amalgam, partidul a adoptat platforma sa, în aplauzele dreptei, dar şi a celor mai conservatori.

Plagierea lui Michelle Obama

Din fericire Melania, soţia model, a dat o notă glamour acestei prime zile. Prezentată de Donald Trump ca „viitoarea Primă Doamnă a Statelor Unite“ pe muzica formaţiei Queen, „We Are The Champions“. Rece ca un cub de gheaţă, ex-manechinul s-a lansat rapid în evocarea trecutului său sloven, a surorii ei „incredibile“ şi a părinţilor „formidabili“, înainte de a trece la ce era esenţial: Donald (17 menţiuni), soţul meu (7 menţiuni). Şi a ţinut un discurs care s-a dovedit a fi plagiatul unui discurs precedent pronunţat de Michelle Obama. 

Citește și: VIDEO. Scandal la nivel înalt. Melania Trump, acuzată că a plagiat-o pe Michelle Obama

Mitt Romney, John McCain, Jeb şi George W. Bush sunt mari nume de pe o lungă listă de eminenţi republicani care nu au fost prezenţi la Convenţia de la Cleveland, semn al fracturilor existente în partid, accentuate de candidatura lui Trump.

Cele mai citite

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...

Clienții români ai armatei private a Lukoil

Rușii de la Lukoil desfășoară în România o ”armată privată” mascată sub forma unei companii de protecție și pază, Traun Guard HMS, fostă...
Ultima oră
Pe aceeași temă